ÚOHS: Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje byla potvrzena pokuta 90 000 Kč

29.01.2021 15:51 | Zprávy

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna zamítl rozklad podaný Krajskou správou a údržbou silnic Středočeského kraje a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž bylo konstatováno, že zadavatel se dopustil přestupku, když rozdělil předmět veřejné zakázky do více smluv o dílo.

ÚOHS: Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje byla potvrzena pokuta 90 000 Kč
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Došlo tím ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limity stanovené zákonem a veřejná zakázka tak nebyla zadána v odpovídajícím druhu zadávacího řízení. Zadavatel již uzavřel příslušné smlouvy o dílo. Za postup, který mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, Úřad uložil zadavateli pokutu ve výši 90 tisíc korun.

Zadavatel během necelých devíti měsíců uzavřel pět smluv o dílo v celkové hodnotě přesahující osm milionů korun na totožný předmět plnění veřejné zakázky – obnovu vodorovného dopravního značení na silnicích II. a III. třídy Středočeského kraje.

Všech pět přezkoumávaných zakázek spolu úzce souvisí a jsou u nich naplněny předpoklady časové, místní, věcné a funkční souvislosti. Jedná se proto o plnění, jež mělo být zadáváno postupem odpovídajícím celkové předpokládané hodnotě dle součtu jednotlivých plnění. Neznamená to, že by zadavatel nutně musel zadávat jednu veřejnou zakázku jednomu dodavateli. Jednotlivé části však musel zadávat v takovém režimu, který odpovídá celku.

Předseda Úřadu potvrdil i výši uložené pokuty a v závěru rozhodnutí konstatoval, že oblastní správy zadavatele nedosahují takové samostatnosti, aby bylo možno zadávat veřejné zakázky jen na jejich úrovni. Uzavřením předmětných smluv na veřejné zakázky mohl být podstatně ovlivněn výběr dodavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj: Knihovna kraje po rekonstrukci otevírá Lidovou půjčovnu

20:11 Ústecký kraj: Knihovna kraje po rekonstrukci otevírá Lidovou půjčovnu

Po tříměsíční rekonstrukci Knihovna Ústeckého kraje otevírá Lidovou půjčovnu. Čtenáři budou moci opě…