ÚOHS: Předseda úřadu zvýšil pokutu pro soutěžitele Lorenc Logistic

02.11.2021 20:22 | Tisková zpráva

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna v rámci řízení o rozkladu podaném společností Lorenc Logistic, s.r.o., navýšil pokutu uloženou této společnosti za účast v kartelové dohodě na 2 413 000 Kč.

ÚOHS: Předseda úřadu zvýšil pokutu pro soutěžitele Lorenc Logistic
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Společnost Lorenc Logistic, s.r.o. (dále jen Lorenc) se společně se soutěžitelem EXPRES VAN s.r.o. (dále jen EXPRES) účastnila kartelové dohod týkající se veřejných zakázek Správy železnic s názvem Přeprava obchodních balíků 2014–2016 a Přeprava obchodních balíků 2016–2018, jejímž cílem bylo, aby zakázku získala společnost EXPRES. Podrobnosti ZDE.

Společnost Lorenc přistoupila v rámci prvostupňového řízení na narovnání s Úřadem, za což dostala o 20 % nižší pokutu ve výši 2 100 000 Kč a nebyl jí uložen zákaz plnění veřejných zakázek. Soutěžitel Lorenc však následně podal proti výši pokuty rozklad, v němž argumentoval například tím, že jednání nemělo žádný dopad na soutěž, daňového poplatníka či zadavatele, že z jednání neměl prospěch a že pokuta je likvidační a nespravedlivá při porovnání s pokutou pro společnost Expres.

Předseda ÚOHS rozkladu nevyhověl a zdůraznil, že odmítá snahu o bagatelizaci předmětného protisoutěžního jednání. V případě zakázaných dohod typu „bid rigging“ není primárně postihován výsledek/dopad jednání ve shodě, ale samotné jednání jako takové – zakázaná cílová dohoda.

Předseda Mlsna současně upřesnil, že sankce neměla být stanovena na základě obratu soutěžitele za rok 2019, nýbrž z již dostupných údajů za rok 2020. Při výpočtu na základě účetních podkladů za rok 2020 pak byla pokuta pro soutěžitele Lorenc stanovena na 2 413 000 Kč. K tomu předseda Úřadu poznamenal, že podatel rozkladu si musí být vědom skutečnosti, že v druhostupňovém řízení u Úřadu může být pokuta i zvýšena.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

19:13 ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidk…