ÚZSVM: Vypátraným majitelem pozemku byl hrdina, sloužící u kanadského letectva

28.10.2022 22:30 | Tisková zpráva

Hodonínský ÚZSVM pátral po neznámém spolumajiteli pozemku v Rohatci. Přišli na to, že patřil vyznamenanému československému hrdinovi, sloužícímu za války u letectva v Kanadě.

ÚZSVM: Vypátraným majitelem pozemku byl hrdina, sloužící u kanadského letectva
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

ÚZSVM se snaží vyřešit co nejvíce případů nedostatečně identifikovaných vlastníků (NIV). V rámci hledání majitele části zemědělského pozemku, původně psaného právě na NIV, se přišlo na to, že pozemek patří rohateckému rodákovi. Tento muž zemřel v roce 1942 ve službách kanadského královského letectva.

V té době mel již kanadské občanství, k letectvu se pak přidal v roce 1940. U R.C.A.F. pracoval jako mechanik a podle dostupných informací byl velmi dobře hodnocen. Dosáhl hodnosti seržanta. Jeho životnímu příběhu věnoval svou knihu Pavel Vančata (Mechanikem R.C.A.F., vydáno 2002 v Praze).

K dispozici tak nakonec byly všechny údaje i souvislosti. Ze strany ÚZSVM pak bylo příslušným osobám sděleno, jak dále postupovat. K zahájení řízení o pozůstalosti je potřebný doklad o úmrtí, který je třeba získat od příslušného úřadu v Kanadě, kde majitel pozemku zemřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…