Ústavní soud: Nejvyšší soud překročil meze soudcovského dotváření práva

19.09.2024 10:34 | Tisková zpráva

Ústavní soud se zabýval otázkou, za jakých podmínek lze při vypořádání společného jmění manželů zohlednit zvýšení či snížení hodnoty výhradního majetku, který jeden z manželů vynaložil na společný majetek. Zpochybnil závěry Nejvyššího soudu, podle kterého se má k tzv. valorizaci (či redukci) vnosu do společného jmění manželů přistoupit jen v případě předchozí dohody manželů (či v jiných specifických situacích). Nejvyšší soud totiž § 742 občanského zákoníku vyložil v rozporu s textem zákona i záměrem zákonodárce; obecné pravidlo přetvořil ve výjimku. K valorizaci má podle Ústavního soudu docházet automaticky, zákon žádnou předchozí dohodu manželů nepředpokládá.

Ústavní soud: Nejvyšší soud překročil meze soudcovského dotváření práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Stěžovatel a vedlejší účastnice v roce 1988 uzavřeli manželství. Stěžovatel v roce 1990 prodal rodinný dům, který mu patřil z doby před sňatkem (měl jej ve výlučném vlastnictví), a v hotovosti za něj obdržel 182 194 Kč. Krátce nato z těchto prostředků společně s manželkou koupili jiný rodinný dům za 171 816 Kč. Dům se stal součástí tzv. bezpodílového spoluvlastnictví manželů, které se v důsledku změny zákona transformovalo do dnešního společného jmění manželů.

Manželé se v roce 2017 rozvedli. V řízení o vypořádání společného jmění manželů se přitom hlavním předmětem sporu stal právě tento rodinný dům, v době rozvodu v hodnotě 9 800 000 Kč.

Civilní soudy při vypořádání zaniklého společného jmění použily pravidlo uvedené v § 742 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého platí, že nedohodnou-li se manželé jinak, má každý z nich právo žádat, aby mu bylo nahrazeno, co ze svého výhradního majetku vynaložil na společný majetek. Stěžovateli proto přiznaly částku 171 816 Kč, kterou v roce 1990 vynaložil na nákup domu. Dům nařídily prodat a zbylý výtěžek z prodeje rozdělit mezi manžele rovným dílem.

Civilní soudy v této věci nepoužily § 742 odst. 2 občanského zákoníku, podle kterého se při vypořádání zaniklého společného jmění vnos manžela z výhradního do společného majetku takzvaně valorizuje, popř. redukuje (započítá se zvýšený nebo snížený podle změny hodnoty součásti majetku, na niž byl vynaložen). Nejvyšší soud totiž s použitím tzv. teleologické redukce dovodil, že uvedené ustanovení lze použít jedině tehdy, když se na valorizaci manželé předem dohodli. V této věci přitom žádná taková dohoda nebyla.

Ústavní soud uvedl, že obecné soudy jsou při rozhodování konkrétních případů oprávněny zákony při zohlednění jejich účelu a smyslu takzvaně dotvářet, tedy vykročit za hranice jejich jazykového významu. Zákonodárce totiž nemůže dopředu předvídat všechny možné situace a právní jistota není jedinou, natož nejvyšší hodnotou. Vzhledem k demokratickému charakteru státu však soudy nemohou postupovat tak, aby jasnou vůli zákonodárce zcela vyprázdnily.

Ústavní soud konstatoval, že Nejvyšší soud popřel zákonodárcem relativně nově zavedený princip obohacení pro valorizaci vnosů do společného jmění. Obecné výchozí pravidlo přetvořil ve výjimku, jejíž aplikaci podmiňuje dohodou manželů. Dotvořil tedy zákon, aniž by pro to byly dány předpoklady. Vůli zákonodárce nepřípustně nahradil svou vlastní společensko-politickou úvahou o vhodnějším legislativním řešení. To mu ovšem s ohledem na demokratický charakter státu nepřísluší.

Ústavní soud proto napadená rozhodnutí zrušil, a to pro rozpor s čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod (právo na soudní ochranu) ve spojení s čl. 2 odst. 1 a čl. 95 odst. 1 Ústavy (dělba moci a vázanost soudce zákonem). Věc projedná znovu krajský soud, který již nebude vycházet ze závěrů Nejvyššího soudu, ale bude následovat § 742 odst. 2 občanského zákoníku. Bude přitom respektovat obecně uznávané interpretační metody a nesmí vyprázdnit jeho jazykový význam opřený o vůli zákonodárce valorizovat vnos do společného jmění podle principu obohacení. To nebrání tomu, aby při stanovení výše podílů na společném majetku zohlednil další okolnosti případu.

Nález pléna Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 23/24 je dostupný ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…