VZP: Počet preventivních prohlídek roste

25.08.2024 7:14 | Tisková zpráva

Účast na preventivních prohlídkách i screeningových vyšetřeních meziročně významně vzrostla. Na prevenci tak VZP ČR letos vydá o čtvrtinu víc než vloni, a to 9 miliard korun. V případě screeningových prohlídek stoupá návštěvnost meziročně téměř o 17 %.

VZP: Počet preventivních prohlídek roste
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Čerpání příspěvků z fondu prevence VZP ČR roste o 40 %. Účast na preventivních a screeningových prohlídkách překonala ve všech programech rok 2019, po němž následoval prudký pokles v důsledku restriktivních omezení. Tempo účasti pacientů na vyšetřeních se stále zvyšuje. VZP ČR změnu přístupu lidí ke svému zdraví vítá. Zvýšené náklady vnímá jako investici do budoucna.

Z dat VZP ČR vyplývá, že se přístup lidí ke svému zdraví skutečně mění. „Už víme, že se můžeme bavit o trendu, nikoli o nahodilém výkyvu. Lidé se ke svému zdraví chovají zodpovědněji. Čerpání preventivní péče roste od konce covidu setrvale a tempo se zvyšuje. Dobře to lze deklarovat na základní preventivní prohlídce u praktického lékaře. Letos jí absolvuje o 11 % víc klientů než vloni. Pokud předpokládanou účast srovnám s rokem 2019, pak jde dokonce o 20% nárůst. Trend je evidentní u všech programů,“ říká ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Výše úhrad VZP ČR roste díky zvýšenému zájmu našich klientů u všech typů preventivních prohlídek. Například u screeningových programů odhadujeme letos růst až o 30 % oproti loňsku. Kumulativně náklady na prevenci rostou z loňských 7,2 mld. na letošních 9 mld. Kč,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči. Připomíná ale, že prostor pro další zlepšování stále je: „Česko má velmi dobrý systém záchytu onemocnění, rozhodně obstojí ve srovnání s nejvyspělejšími zeměmi. Jsem rád, že jej lidé začínají více využívat a věřím, že tento trend bude pokračovat i v dalších letech.“ Screeningové programy navrhuje rozšířit Ministerstvo zdravotnictví ČR, VZP ČR přichází i s vlastními iniciativami. Velmi slibně se rozjíždí například časný záchyt osteoporózy, který pojišťovna spustila v loňském roce.

VZP ČR pro motivaci klientů k vyšší účasti na prevenci začala od loňského roku využívat benefity z fondu prevence. „Atraktivní příspěvky jsme navázali na podmínky splněné prevence. Praxe ukazuje, že to funguje. Čerpání podmíněných příspěvků roste o desítky procent. V příštím roce proto svážeme čerpání příspěvků s péčí o vlastní zdraví ještě úžeji,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. Také u příspěvků na dobrovolné očkování VZP ČR zaznamenala nebývalý nárůst, a to meziročně o 73 %. „Velkou roli v tom sehrál zájem o příspěvek na vakcínu proti černému kašli, který využilo víc než 56 tisíc lidí. Ale například i v případě očkování proti klíšťové encefalitidě je letos zájem o pětinu vyšší než vloni,“ dodává Ivan Duškov.

Náklady VZP ČR na prevenci

  NÁKLADY
2023
(mld. Kč)
ODHAD
2024
(mld. Kč)
ROZDÍL
2023/2024 (mld. Kč)
NÁRŮST
(V %)
2023/2024
Preventivní prohlídky
(PLDD, VPL, GYN)
3,324 3,728 0,404 12,2 %
Screeningová vyšetření VZP ČR 1,278 1,643 0,365 28,6 %
Příspěvky FP pro klienty VZP ČR 0,956 1,938 0,982 102,7 %
VZP Plus – program pro smluvní partnery 1,6 1,7 0,1 6,25 %
CELKEM 7,158 9,009 1,851 25,8 %

V roce 2023 hradila VZP ČR svým klientům celkem 5,4 mil. preventivních a screeningových prohlídek. Letos toto číslo podle odhadů překoná hranici 6 milionů. Například u screeningu kolorekta přijde letos na vyšetření o 7 % více klientů oproti loňsku, ve srovnání s rokem 2019 jejich počet stoupá o 11 %. V případě mamografických screeningů, je to obdobné – vykazuje meziroční šestiprocentní nárůst, oproti roku 2019 pak na vyšetření přijde o 13 % více žen.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

7:23 HZS: Hasiči vzhledem k výstrahám ČHMÚ doporučují občanům připravit se na povodně

V souvislosti s povodňovými výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu se Hasičský záchranný sb…