Jde o vrcholné klání, kde jsou odbornou porotou pod vedením prof. Josefa Balíka z Mendelovy university v Brně anonymně hodnoceny úspěšné vzorky z lokálních krajových koštů a destiláty z pěstitelských pálenic s těmi z malých ovocných lihovarů.
V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno více než 300 vzorků. Kromě tradičních pálenek ze švestek, hrušek či jablek se na stole porotců objevila ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Mezi ostatními lihovinami letošní ročník zpestřil mátový a zázvorový likér anebo destilát získaný macerací víček ze včelích plástů.
„V posledních letech se ukazuje, že ovocné pálenky z řemeslných destilérek, tedy ty, které lze legálně koupit, úspěšně konkurují špičkám domácího pálení,“ uvedl Zdeněk Musil z Unie destilatérů, která je odborným garantem soutěže.
To potvrdila i řemeslná Palírna Radlík z Jílového u Prahy, která získala cenu za nejlepší kolekci destilátů a zvítězila dokonce ve čtyřech kategoriích. Jako nejlepší pálenka napříč ovocnými druhy pak byla vyhodnocena hruškovice Ladislava Libotovského z pěstitelské pálenice Hřibiny-Ledská a také v tomto klání o šampiona koštu obsadila řemeslná Palírna Radlík druhé i třetí místo. A to s malinovicí a destilátem z mirabelek.
Odborná porota byla pod vedením prof. Josefa Balíka složena ze zástupců Mendelovy univerzity v Brně – Zahradnické fakulty v Lednici, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Unie destilatérů a dalších odborníků na ovocné destiláty. Všechny přihlášené vzorky pak mohli v rozmezí 14. až 17. října ochutnat návštěvníci letošní podzimní etapy výstavy Flora Olomouc, neboť Flora Košt je již tradiční a hojně navštěvovanou součástí jejího programu.
Letošní ročník mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt Olomouc tak potvrdil, že si tuzemské ovocné pálenky díky své stále vyšší kvalitě u konzumentů získávají větší prestiž. Navíc začínají být díky široké paletě destilovaných druhů ovoce a jeho odrůd více vnímány jako výjimečné a mnohotvárné destiláty.
„Kromě toho má na výslednou chuť vliv i originální autorský přístup destilatéra daný způsobem zpracování ovoce, vedením kvasu a destilací. V ovocných pálenkách se odráží národní kultura, pečlivá rukodělná práce, naše příroda a tradice. Objevuje se v nich nebývalá pestrost chutí i vůní, měly by být tak jasně oddělovány od levných průmyslových lihovin. Na naše ovocné destiláty bychom měli být hrdí,“ doplnil Zdeněk Musil z Unie destilatérů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva