Z činnosti Mikroregionu Perucko

17.03.2023 10:57 | Tisková zpráva

Dne 9. března se po delší, nucené přestávce sešla nově zvolená vedení Mikroregionu Perucko a německé partnerské obce Leubsdorf, aby oživila přeshraniční spolupráci. Ke společnému jednacímu stolu usedla na úřadě městyse Panenský Týnec.

Z činnosti Mikroregionu Perucko
Foto: mikroregionperucko.cz
Popisek: Mikroregion Perucko - logo

V úvodních projevech předsedy mikroregionu Jiřího Čížka i starosty Leubsdorfu Dirka Fröhlicha zazněla ihned na začátku ujištění, že si obě strany pokračování letos osmnáctiletých kontaktů určitě přejí. Za tuto řadu let, jejichž ústřední postavou byl někdejší starosta Peruce a zakladatel Mikroregionu Perucko Josef Vilhelm, bylo nač vzpomínat, což ve svých zdravicích připomněli poslanec za CDU, někdejší starosta Leubsdorfu a zakladatel partnerství z německé strany Ralf Börner, předchozí předseda mikroregionu Jaroslav Vlasák, který mj. vyzval i k minutě ticha za zesnulého dlouholetého kronikáře Mojmíra Holuba, jakož i německý koordinátor Jörg Porstmann.

Všemi řečníky byly zmíněny i některé konkrétní akce, které jsou nezapomenutelné a dílem se staly novodobou tradicí. Takto jsme si připomněli slavnostní podpis partnerské dohody v kulturním domě Lindenhof v Leubsdorfu, což proběhlo 30. listopadu a 1. prosince 2005 jako velká svatba, pěkné tradiční kulturní a sportovní akce ve všech obecních částech partnerské obce, jimiž jsou Leubsdorf, Hohenfichte, Marbach a Schellenberg, ale i na zámku Augustusburg, a blíže se seznámili s krušnohorským řezbářstvím.

Perucko

Na české straně byly mj. v oblibě vesnické olympiády, dožínky v Peruci i společenská setkání na hradě Hněvíně a v divadle v Mostě. V první linii stály ovšem na obou stranách velmi pěkné mezinárodní dny dětí, na které bylo při březnové přípravě nového partnerského plánu ihned navázáno. Navrženy a schváleny byly pro rok 2023 následující projekty:

  • 27. 5. Fotbalový turnaj mladších žáků v Leubsdorfu. CZ účast Černčice a Peruc. 
  • 28. 5. Pozváno české hudební těleso na Svatodušní svátky do Leubsdorfu. CZ účast projedná starosta obce Chožov. 
  • 24. 6. Fotbalový turnaj mladších žáků v Peruci. DE účast „Zelenobílí“ Leubsdorf. 
  • 24. 6. Slavnost slunovratu Panenský Týnec. DE účast vedená starostou Leubsdorfu. 
  • Srpen Vesnická olympiáda Mikroregionu Perucko. Akce je v jednání. 
  • 9. 9. Krajské dožínky Peruc. DE účast zastoupením obce Leubsdorf. 
  • 22. 9. Světový den dětí Mikroregionu Perucko v Panenském Týnci. DE účast ZŠ Leubsdorf. 
  • 9. 12. Adventní setkání v Leubsdorfu. CZ účast: občané z obcí mikroregionu.

V přípravě je dále výměnné setkání vychovatelek mateřských škol, které navrhl a zajišťuje starosta Leubsdorfu Dirk Fröhlich. Současně věnoval všem mateřským školám v Mikroregionu Perucko jabloň, která zasazená má naše přátelství připomínat.

peruc

V rámci setkání si účastníci prohlédli i pěknou a zajímavou výstavu „Středověké kamenictví“. Rozhovory pak pokračovaly v penzionu Na pile, kde si obě strany předaly i drobné dárky a hosté pochválili českou kuchyni.

Při našich společných akcích si opět podává ruku České Středohoří s německým Krušnohořím a napříč věkovým spektrem se dobře pobavíme, poučíme, prohloubíme vzájemné poznávání a upevníme dosavadní a navážeme nová přátelství.

Brigita Janovská

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

22:08 Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

Balíkovna přichází na trh s novým produktem. Domovní box pro rodinný dům je jednoduchý způsob, jak s…