Zoo Děčín: Dalším přírůstkem je sameček lamy vikuně

04.08.2022 18:23 | Tisková zpráva

Další odchov si na své konto připsala děčínská zoologická zahrada. Stalo se jím mládě lamy vikuně, které přišlo na svět začátkem července. Má se čile k světu.

Zoo Děčín: Dalším přírůstkem je sameček lamy vikuně
Foto: Zoo Děčín
Popisek: Zoo Děčín

„Porod proběhl naprosto hladce během několika minut. Mládě bylo hned po narození vitální, stavělo se na nohy a dožadovalo se mateřského mléka. A také matka se o něj vzorně stará. Při první kontrole jsme zjistili, že je to sameček,“ uvedl vrchní chovatel Petr Haberland. 

Chovu vikuní se děčínská zoo věnuje již 24 let, tedy od roku 1998. V roce 2004 se dokonce stala první českou zoologickou zahradou, které se podařil úspěšný odchov tohoto druhu. Od té doby děčínská zoo úspěšně odchovala celkem 8 mláďat. Až letošní mládě dospěje, rozšíří stejně jako předešlá mláďata chov v některé z evropských zoologických zahrad. Současné stádo vikuní tvoří jedna samice, jedno odrostlé mládě, které již čeká na transport, a chovný samec. Lamy vikuně najdou návštěvníci ve společném výběhu s nandu pampovými.

Vikuňa je divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile. Je známá především pro svou velmi kvalitní srst zlatohnědé barvy, jejíž vlákna jsou jemnější než kašmír a přitom jsou velmi pevná. Právě kvalitní kůže a vlna přivedla vikuně na pokraj vyhubení. Tyto lamy jsou velmi dobře přizpůsobeny vysokohorskému prostředí nejen kvalitou srsti, ale i vlastnostmi krve. Ta obsahuje více červených krvinek než u jiných savců a krevní barvivo hemoglobin účinněji váže kyslík. Vikuňa patří výškou 96 cm mezi menší lamy, váží 45 – 55 kg. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 60 km/h. Živí se travinami, bylinami a některými sukulenty. Březost trvá 11 měsíců, rodí se jedno mládě. Vikuně se dožívají přibližně 20 let.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…