Zoo Olomouc: Šimon, samec lva berberského, je zpátky

26.12.2022 13:04

25. února uhynul majestátní, téměř sedmnáctiletý samec lva berberského Šimon. Jednalo se o samce vysokého věku, s chronickými potížemi pohybového aparátu, kterého sužovaly i další neduhy stáří. Koloběh života zastavit nelze, a proto je potřeba zmínit, že pozornost zahrady je upřena na jeho potomka, samce Thembiho.

Zoo Olomouc: Šimon, samec lva berberského, je zpátky
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Dnes je z něj statný lev plný síly, partner samice Ayo ze Švýcarska. Jak jsme přislíbili, Šimon se do zoo vrátil. „Včera přivezl preparátor kostru lva berberského. Bude sloužit k výchově a vzdělávání. Do budoucna se s ní počítá v rámci Pavilonu šelem a mořských akvárií v nových expozičních vitrínách,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň. Olomoucká zoo do populace v přírodě vyhynulého lva berberského přispěla 20 mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku. Dnes se s berberským lvem můžeme setkat pouze v chovatelských institucích, a to v počtu 184 jedinců ve světě.

POSLEDNÍCH 80 JEDINCŮ V EVROPĚ Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě ve 31 chovatelských institucích v celkovém počtu 48 samců a 39 samic, celkově ve světě pak ve 44 institucích v počtu 184 zvířat. Rozmnožují se jen na několika místech. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

22:03 Ministerstvo dopravy: Budova ministerstva přilákala bezmála osm set návštěvníků

Ministerstvo dopravy se i letos zapojilo do festivalu otevřených budov Open House Praha. Do sídla re…