Zoo Plzeň: Putovní výstava Genetické zdroje - Klíč k zemědělské rozmanitosti

08.03.2022 17:23 | Tisková zpráva

Panelová výstava o rostlinách, zvířatech, mikroorganismech a vlastnostech, které čekají na svoji příležitost. Pro umístění v Plzni na statku Lüftnerka ji zapůjčila Unie botanických zahrad ČR.

Zoo Plzeň: Putovní výstava Genetické zdroje - Klíč k zemědělské rozmanitosti
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Proměny zemědělství, započaté průmyslovou revolucí v 18. století, směřují ke stále větší industrializaci a specializaci. S intenzifikací zemědělství mizí z polí a sadů krajové a místní odrůdy a upřednostňují se ty geneticky jednotné a výnosnější. Také všestranná hospodářská plemena zvířat ustupují specialistům šlechtěným na výkon – na více mléka, masa, vajec...

A přitom každá rostlina, živočich či mikroorganismus představují unikátní zásobárnu genů a vlastností. Původní odrůdy plodin a plemena hospodářských zvířat mají vlastnosti, které u moderních odrůd a plemen již vymizely. Některé mikroorganismy vyrábějí polymery, léčivé látky či dokonce potraviny. Každý z dnešního hlediska "nepotřebných" organismů může v budoucnu sloužit lidem pro šlechtění nových odrůd a plemen, při léčbě chorob nebo pro nová průmyslová využití.

Výstava stručně představuje téma zemědělské rozmanitosti, jejího významu pro lidstvo i způsoby, jak se genetické zdroje rostlin, živočichů a mikroorganismů uchovávají pro budoucí generace. Co lze dělat, abychom tyto cenné zdroje vlastností neztráceli, se dozvíte na 20 panelech.

Další informace ke stažení ZDE.

Výstava je zapůjčena do začátku června 2022.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

22:03 BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

Stále častěji jsou uživatelé elektrokoloběžek nuceni řešit požáry elektrobaterií, které vyplývají i …