„Dvanáct vzorků jsme nechali projít chemickými analýzami, při kterých jsme sledovali jak nežádoucí, tak žádoucí látky. Většina testovaných čajů vás po ránu povzbudí dostatečnou dávkou kofeinu, ale výjimečný chuťový prožitek nečekejte. I v letošním testu jsme odhalili potíže s pesticidy, ale po nejhorší známce jsme tentokrát naštěstí sáhnout nemuseli,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Za povzbuzující účinky vděčí čaj především kofeinu, nálev černého čaje je zhruba o polovinu slabší než káva. V gramu sušených listů černého čaje je průměrně 15–50 mg kofeinu, přičemž hodnoty kolísají v závislosti na druhu čajovníku a místu pěstování.
„Nejvyšší koncentraci kofeinu jsme zjistili u dm Bio Schwarzer Tee – v gramu lístků to bylo 26,1 mg. Druhý v pořadí byl Ahmad Tea English Breakfast, kde na gram čaje připadlo 25,7 mg kofeinu. Připravíte s ním ale silnější nálev než s prvně jmenovaným, protože sáček ukrývá vyšší gramáž čaje,“ říká Hana Hoffmannová. Nejméně kofeinu laboratoř změřila u značky Albert, a to 15,2 mg/g. Nízkou koncentraci kofeinu však výrobce kompenzuje velikostí sáčku. V přepočtu na jednu porci tak značka Albert obsadila až třetí pozici od konce před výrobky Jemča Pigi Čaj a Dukat English Breakfast.
Kromě kofeinu čaj obsahuje také theobromin – alkaloid, který si možná spíš než s čajem spojíte s kakaem. I theobromin má povzbuzující účinky, ovšem slabší než kofein. Podprůměrné množství laboratoř zjistila u trojice Albert Černý čaj, Jemča Pigi čaj a Tesco Black Tea. Nejlépe dopadl při hledání theobrominu Ahmad Tea English Breakfast.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva