Při výrobě nepřilnavých povrchů se používají sloučeniny fluoru, které se mohou hromadit v lidském těle i v životním prostředí. Mnohé z nich pravděpodobně škodí zdraví – bývají pokládány za karcinogeny nebo hormonální disruptory. Prokazatelně nebezpečné jsou PFOA (perfluorooktanová kyselina) a PFOS (perfluoroktansulfonan).
Dobrou zprávou je, že se při testování běžného použití pánví s touto úpravou do připravovaného jídla neuvolnila žádná z 22 sledovaných sloučenin fluoru. S kolegy ze spotřebitelské organizace Forbrugerrådet Tænk (FT) jsme došli k závěru, že se pánvím s nepřilnavou úpravou obsahující fluoridy ze zdravotních důvodů nemusíme vyhýbat. Potvrzuje to také názor dánské agentury pro kontrolu potravin, ale také předchozí testy FT. Musíme však dodržovat dvě pravidla:
Nádoby se nesmí přehřívat. Budete-li je používat při teplotě 250 ° C nebo více, mohou se z nich nežádoucí látky uvolnit. Řiďte se pokyny, které jsou k novému výrobku zpravidla přiloženy.
Nelze doporučit používání nádob poškrábaných natolik, že je pod vrchní vrstvou vidět kov. Kontakt potravy s ním totiž nemusí být bezpečný.
Na některých výrobcích najdete tvrzení, že PFOA nebo PFOS neobsahují, není to ovšem záruka, že v nich nejsou příbuzné škodlivé látky, kterých je celá řada. Jistotu můžete mít jen v případě, že je výrobek prezentován jako neobsahující PFC (perfluoruhlovodíky), PFAS (perfluoroalkylové sloučeniny) a fluoridy vůbec.
Fluoridy se v přírodě nerozkládají, proto ji jejich přítomnost výrazně zatěžuje. Dánský úřad pro ochranu životního prostředí doporučuje, abychom se vyhýbali fluoridovým látkám na oblečení, a úřad pro kontrolu potravin stejné země volá po jejich vynechání v obalech potravin. Proto je vždy na místě zvážit, zda si skutečně přejeme zhoršit stav životního prostředí, když víme, že jsou v jistých výrobcích v naší domácnosti fluoridy používány.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva