„Bílý vůdce“ a fotbalový chuligán. Tyto lidi podporujete, dostane Lipavský dopis

29.07.2024 15:43 | Monitoring

Bojovníci pluku Azov se na svém turné Evropou zastaví ve středu i v Praze. Vstupné 500,-, chystá se vyprávění o válce i o válečném šibeničním humoru. Předsedkyně koalice Stačilo! Kateřina Konečná se obrátila na ministra zahraničních věcí a vysvětlila mu, co je pluk Azov zač. A že jejich turné po Evropě odmítá jedna země za druhou. Jen Česká republika zastávku v Praze neruší.

„Bílý vůdce“ a fotbalový chuligán. Tyto lidi podporujete, dostane Lipavský dopis
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na Ukrajině

Ve stínu zákazu vystoupení původem ruské operní zpěvačky Anny Netrebko z druhé poloviny minulého roku, se mračna stahují i nad evropským turné bojovníků pluku Azov. Jejich vyprávění, výběr peněz, ale i rekrutování nových bojovníků ze zemí Evropské unie, odmítlo jak Německo, tak i Belgie nebo Nizozemí. V Praze ovšem 31. července mají zelenou. Klub Endorfin na Praze 10, vstupné 500,-.

„Brigáda Azov patří mezi nejúčinnější a nejoblíbenější bojové jednotky na Ukrajině, ale byla pronásledována svým původem jako dobrovolnický prapor, který přitahoval bojovníky z krajně pravicových kruhů a kritiku za některé její taktiky. USA zakázaly pluku používat americké zbraně s odkazem na neonacistickou ideologii některých jeho zakladatelů. Současní členové brigády Azov, která byla jako 12. brigáda speciálních sil začleněna do ukrajinské Národní gardy, odmítají nařčení z extremismu a jakékoli vazby na krajně pravicová hnutí,“ představila brigádu Azov americká veřejnoprávní Public Broadcasting Service (PBS).

O návštěvě pluku Azov v Praze informovaly ParlamentníListy.cz jako jediné médium v České republice.

K zastávce Azovu na Praze 10 se v dopisu obrátila předsedkyně koalice Stačilo! na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). Zde je jeho plné znění:

„Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci evropského turné 3. útočné brigády pluku Azov, která má ve středu 31. července navštívit Prahu a v klubu Endorfin na Praze 10 uskutečnit agitační akci, od které si slibuje zisk jak finanční podpory pro své aktivity, tak rekrutování nových branců.

Vzhledem k tomu, že jistě máte čerstvé informace od bezpečnostních služeb, nemusím Vám dlouze vysvětlovat historii pluku Azov, ale pro připomenutí uvedu, že pluk Azov je to nejhorší z ukrajinského nacionalismu a neonacismu, pluk založený rasistou, členem Pravého sektoru Andrejem Biletským přezdívaným Bílý vůdce (v současné době velitel zmíněné 3. útočné brigády), vedený Denisem Prokopenkem, neonacistou a fotbalovým chuligánem Dynama Kyjev. Ostatně činnost tohoto pluku v minulosti kritizoval mj. i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Turné této ultranacionalistické součásti ukrajinské armády bylo pro odpor veřejnosti a místních samospráv zrušeno v několika evropských městech (Berlín, Brusel, Kolín nad Rýnem, Rotterdam).

Realizaci takovéto akce, která legitimizuje a propaguje neonacismus, je nutné radikálně odmítnout i v České republice! Vyzývám Vás proto, aby se Vaše ministerstvo, případně celá vláda, proti této akci důrazně ohradilo a distancovalo,“ napsala Kateřina Konečná ministru Lipavskému. 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Souhlasím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKATO , 29.07.2024 16:03:04
a podepisuji se pod tento dopis, ale nevěřím, že "ministr" Lipánek bude nějak reagovat.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…