„Biologické důkazy rychle zmizely.“ Dohady nad tělem atentátníka na Trumpa

17.08.2024 19:38 | Monitoring

Republikánský kongresman Clay Higgins tvrdí, že FBI až podezřele rychle vydala rodině tělo mladíka Thomase Matthewa Crookse, který provedl naštěstí neúspěšný atentát na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Kongresman má za to, že FBI spěchala, aby co nejrychleji odstranila z místa činu biologické důkazy.

„Biologické důkazy rychle zmizely.“ Dohady nad tělem atentátníka na Trumpa
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Minulý měsíc zažili Američané šok. Dvacetiletý mladík Thomas Matthew Crooks se pokusil zavraždit republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Při pokusu o atentát byl sám zabit příslušníkem bezpečnostních složek.

Šéfka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová přesto rezignovala. Uznala totiž, že její lidé při ochraně exprezidenta, který by se v letošních volbách do úřadu rád vrátil, pochybili.

Republikánský kongresman Clay Higgins navíc tvrdí, že pochybila i FBI při vyšetřování případu. Tělo atentátníka údajně agenti FBI nechali odklidit až podezřele rychle a předali mladého muže rodině. Konkrétně 10 dní po pokusu o atentát.

Na názor kongresmana Higginse upozornil server televize Fox News.

Higgins řekl, že odhalení „způsobilo značný rozruch a odhalilo znepokojivý fakt“.

„Do pondělí 5. srpna to nikdo nevěděl, včetně okresního koronera, donucovacích orgánů, šerifa atd.,“ prohlásil Higgins. „Ano, koroner okresu Butler měl nad tělem technicky zákonnou pravomoc, ale mluvil jsem s koronerem a nikdy by Crooksovo tělo rodině nevydal ke kremaci nebo pohřbu bez zvláštního povolení od FBI.“

Kongresman Higgins je členem vyšetřovací komise, která atentát prověřuje, a tvrdí, že celou kauzu provází víc podezřelých okolností. FBI podle jeho názoru fakticky brání úspěšnému vyřešení případu.

Agenti FBI to však odmítají. Mluvčí FBI řekl Fox News Digital, že tato tvrzení jsou „nepřesná a nepodložená“. FBI zdůraznila, že tělo atentátníka bylo rodině předáno po konzultaci s úřadem koronera a po konzultaci s místně příslušnými orgány státu. Vše „v souladu s běžnými postupy“.

Higgins však trvá na tom, že jeho tvrzení odpovídají pravdě. Základní problém vidí v tom, že jako bývalý policista nemá šanci atentátníkovo tělo prohlédnout a přesvědčit se, že to, co je napsáno v pitevní zprávě, odpovídá pravdě.

„Vlastně se to nikdy nedozvíme. Ano, dostaneme zprávy a obrázky atd., ale nikdy nebudu schopen s jistotou říci, že tyto zprávy a obrázky jsou podle mého vlastního zkoumání těla přesné,“ uvedl Higgins ve zprávě určené vyšetřovací komisi.

Z pohledu kongresmana udělala FBI víc chyb. I tu, že po třech dnech z místa činu odklidila bilogické stopy. Higgins to označil za „neslýchané“ a zdůraznil, že zkušený policejní vyšetřovatel by takto nikdy nespěchal.

FBI ale opět trvala na tom, že jednala v souladu s předpisy. „FBI úzce spolupracuje s našimi partnery v oblasti vymáhání práva, abychom provedli důkladné vyšetřování střelby, a při manipulaci s místem činu a důkazy jsme postupovali podle běžných postupů," uvedla agentura. „FBI pokračuje ve své pečlivé práci na vyšetřování, aby si vytvořila co nejúplnější obrázek o tom, co vedlo ke střelbě, a jsme odhodláni k maximální transparentnosti, zatímco nadále informujeme Kongres a zveřejňujeme informace pro veřejnost o probíhajícím vyšetřování.“

Zjistilo se také, že před 13. červencem Tajná služba (ochranka) nikdy nepřidělila tým protiodstřelovačů bývalému prezidentovi, včetně Trumpa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…