„Dozimetr nevadí, Xaver vadí?!“ Stejně odvolávání z Rady ČT přežil

10.07.2024 12:54 | Monitoring

Ve Sněmovně svedli poslanci slovní bitku o člena Rady ČT Lubomíra Veselého. Poslanci vládní pětikoalice žádají jeho odvolání. Především proto, jak se vyjádřil o některých ženách. A poslanci opozice se tvrdě postavili na obranu Luboše Xavera Veselého. „Ono to vypadá, že jet v dozimetru, jezdit s majáčkem do hajan a dávat dětem šifrovaný telefon na hraní je v pořádku, ale promlouvat na svém webísku, to už v pořádku není,“ vypěnila poslankyně Taťána Malá.

„Dozimetr nevadí, Xaver vadí?!“ Stejně odvolávání z Rady ČT přežil
Foto: Repro XTV
Popisek: Překvapený moderátor Luboš Xaver Veselý

Poslanec TOP 09 Jan Jakob navrhl odvolání Lubomíra Veselého z Rady ČT. Opíral se přitom o závěr výboru pro mediální záležitosti, který odvolání Veselého známého také jako Luboše Xavera Veselého navrhl, a to s odůvodněním, že Veselý nejednal jako člen Rady ČT dostatečně důstojně.

Je třeba si připomenout, že Lubomír Veselý byl zvolen za člena Rady ČT již v květnu 2020, tedy před více než 4 roky a v průběhu této doby byl autorem celé řady vulgárních výroků zejména vůči novinářkám. A tím narušil jak důstojnost jako člena Rady ČT, tak důstojnost samotné ČT,“ nechal se slyšet Jakob.

Konkrétní výroky nechtěl příliš rozebírat, protože Jakobovi přišly nedůstojné pro probírání na půdě Sněmovny, ale v obecné rovině připomínal, že Veselý slovně útočil např. na novinářku Johanu Hovorkovou v červnu 2020, za což se poté musel v roce 2022 omlouvat. Po soudním verdiktu.

Vedle toho Veselý slovně útočil na dlouholetou diplomatku a herečku Magdu Vášáryovou a řadu dalších žen včetně režisérky Olgy Sommerové. „A včetně předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové,“ podotkl Jakob. Toto jsou případy, kdy Veselý narušil výkon člena Rady ČT a měl by být odvolán. Jakob o tom nepochybuje.

Poslanec Martin Kolovratník nabídl na celou věc trochu jiný pohled. Zdůraznil, že Jakobův výklad poněkud zkresluje situaci, protože neříká např. to, že pro odvolání Veselého hlasovali jen poslanci vládní koalice, zatímco opoziční poslanci byli proti. Opoziční poslanci mají totiž za to, že Jakob jen vyložil své subjektivní názory na Lubomíra Veselého, a to pro odvolání člena Rady ČT nestačí.

Nakonec poznamenal, že Lubomír Veselý chtěl osobně promluvit před členy výboru a vysvětlit své výroky, ale toto mu nebylo umožněno.

„Toto mu nebylo umožněno a jednání výboru bylo na nátlak koaličních poslanců provedeno bez jeho přítomnosti,“ podotkl Kolovratník.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vážení soudruzi !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimir00 , 10.07.2024 13:12:38
Hezky to řekl Fiala. Je to fakt příšerně podobné s těmi padesátkami. Teď už jenom počkat na nějaké to Jaro nebo třeba Listopad...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě

16:30 Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě

Jedním z mála výrazných úspěchů, které si v letošních krajských volbách připsaly strany vládní koali…