„Jsme lovnou zvěří novinářů a médií?“ Vladimír Franta a Petr Žantovský před kamerou

13.10.2023 19:19 | Monitoring

Tak by se dala zhustit hlavní tematická linie dalšího dílu rozmluv žurnalisty Vladimíra Franty a mediálního experta Petra Žantovského. Východiskem je konstatování: velká část lidí se řídí bezmyšlenkovitě mediálními sděleními a nepřemýšlí o tom, zda nejsou náhodou dezinformováni a manipulováni. Čím to je?

„Jsme lovnou zvěří novinářů a médií?“ Vladimír Franta a Petr Žantovský před kamerou
Foto: Screen: YT vladimir franta
Popisek: Z pořadu O lecčems a mnohém. Vladimír Franta a Petr Žantovský.

Tolik věříme médiím? Což si už nepamatujeme staré, ale stále platné úsloví z časů Karla Havlíčka Borovského „Lže, jako když tiskne“? Co se to s námi stalo od časů předlistopadových, kdy jsme mnozí sledovali mediální svět s mnohem větší kritičností a opatrností, zatímco dnes bez dalšího konzumujeme často manipulativní myšlenkovou potravu produkovanou zejména mediálním mainstreamem? Není náhodou problém i v našem školství, které nepřipravuje do života mladé lidi se schopností kriticky pozorovat svět a hodnotit události, a je pro ně namnoze jednodušší konzumovat materiální statky a zážitky, než se zabývat stavem světa, do kterého vstupují?

To všechno a mnoho jiného probírají výše uvedení pánové v dalším díle cyklu O lecčems a mnohém, tentokrát s podtitulem Nevíte, co si myslet? Pusťte si televizi!

Pořad je k vidění ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…