„Kolik stran ještě Kalousek založí?“ Politolog je nespokojen

17.07.2024 8:50 | Monitoring

Na slova exministra financí Miroslava Kalouska, který v minulých dnech předpověděl vznik nové politické strany, reagoval na sociálních sítích politolog Jaroslav Bílek. Kalousek přitom nespecifikoval, zda by novou stranu chtěl založit sám před nadcházejícími sněmovními volbami.

„Kolik stran ještě Kalousek založí?“ Politolog je nespokojen
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Kolik politických stran ještě Miroslav Kalousek založí? Je fakt neštěstím české politiky, že tu pořád vznikají strany nové, ale málokdo kultivuje ty existující. Potřebujeme stabilní politické strany a ne ‚osobní vozidla“ předsedů a zneuznaných expředsedů,“ poznamenal politolog Jaroslav Bílek.

„Já vám rozumím, ale je to romantická představa. ‚Kultivace strany‘ by se neobešla bez čistek, hádek, trestních oznámení… a bylo by to k něčemu, když nemáme kultivované voliče? A i kdybychom je měli, kdo kultivuje členy státu? Kdepak, v nekvalitě stran ani vznikajících nových problém není. Problém je složitost státu,“ zareagoval Daniel Steigerwald.

„Máš pravdu. Ale to by to ty existující strany musely dovolit. Buď tu máš tradiční strany, kde nováčci nedostanou šanci přes veterány, kteří si svá místa a postupy minimálně vyseděli. Anebo hnutí řízené financemi a vlastníky/zakladateli,“ dodal Jiří Heimer.

„Kultivace je navýsost problematická, když je strana vlivným jádrem (a jeho vlivovým působením, na venek demokratickým) zakonzervovaná do ‚kultu osobnosti v mezích zákona“. To je zespoda nezkultivovatelné. Vím o tom své,“ míní předseda místní organizace TOP 09 Karlovy Vary Igor Adamovič.

„Popravdě řečeno, dokud nebude uvnitř ‚klasických stran‘ takový systém, aby se např. mladší a schopní straníci dostávali dopředu, tak se nic dalšího nezmění. Celková vyprázdněnost politických stran v ČR je viditelná už roky a nemám pocit, že by to někdo chtěl moc řešit,“ zmínil Jakub Chovančák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…