„Konec lidovců v Čechách.“ Po zvolení Výborného je ve SPOLU klid. Zato jinde

18.10.2024 20:25 | Monitoring

Lidovci si v pátek na svém sjezdu odhlasovali návrat svého expředsedy a ministra zemědělství Marka Výborného do čela strany, když pro něj hlasovalo 159 z 288 přítomných delegátů. Zatímco toto rozhodnutí delegátů KDU-ČSL vítá za koalici SPOLU premiér a šéf ODS Petr Fiala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, i z vnitra strany se šíří obavy, zdali by lidovci dokázali v případě samostatné kandidatury překročit 5% hranici pro vstup do Sněmovny. „Konec lidovců v Čechách,“ zaznívá na sociálních sítích.

„Konec lidovců v Čechách.“ Po zvolení Výborného je ve SPOLU klid. Zato jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 11205 lidí
Výborný, jenž z čela strany po rodinné tragédii odstoupil v lednu 2020, se po pěti letech do předsednické funkce vrátil poté, co v pátek odpoledne na sjezdu lidovců porazil současného šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečku.

Právě Jurečka se stejně jako staronový předseda lidovců Výborný snažil obhájit aktuální pokračování lidovců v koalici SPOLU, a to zejména v době, kdy průzkumy uvádějí, že by se aktuálně samostatně strana do Sněmovny nedostala.

Výborný zmínil, že chce pokračovat v aktuálním směřování strany, byť s novými tvářemi. Za hlavní úkol KDU-ČSL označil znovu získat před sněmovními volbami v příštím roce ty voliče koalice SPOLU, kteří již k volbám nehodlají znovu přijít, a doplnil, že právě koalice SPOLU podle něj jako jediná může příští rok zastavit „nástup populistů“ k moci.

Staronovému šéfovi KDU-ČSL již gratuloval premiér Petr Fiala (ODS), jenž lidovecký sjezd rovněž navštívil, a poznamenal, že se těší na další spolupráci ve vládě a koalici SPOLU. Dosavadní předseda KDU-ČSL Jurečka souboj s Výborným označil za férový a pogratuloval mu k úspěchu.

Zaznívá však zároveň i nemálo pochybností, zdali je podpora 159 z 288 odevzdaných hlasů delegátů dostatečně silná. Komentátor SeznamZpráv.cz Martin Čaban poznamenal, že zvolení Výborného předsedou s 55% podporou delegátů je v porovnání s ostatními parlamentními stranami dosti slabé. „Nevybavuju si, že by v posledních letech měl někdo z parlamentních předsedů tak vratký mandát jako teď Marek Výborný,“ zmínil.

Blahopřání Marku Výbornému i s přáním hodně úspěchů a sil naopak zaslala předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se slovy, že je přesvědčena, že „úspěšná spolupráce v koalici SPOLU bude pokračovat“.

Mnozí komentující na sociálních sítích však v úspěchy lidovců nedoufají a snahu Výborného o kontinuitu současného směřování strany vnímají coby „začátek jejich konce“. „Konečně dnešek můžeme prohlásit za konec lidovců v Čechách,“ zaznívá kupříkladu.

Gratulaci zaslal též ministr vnitra a šéf vládního hnutí STAN Vít Rakušan, jenž poznamenal, že se „těší na další spolupráci“. „Úkolů je před námi pořád dost,“ připojil.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) poznamenává, že má Výborný před sebou velký úkol v podobě sjednocení strany. „Jsem připraven mu pomoci. Držím palce k tomuto nelehkému úkolu,“ uvedl.

Svou pomoc s projekty kolem komunikace a marketingu nabízí též výrazná tvář lidovců v podobě hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský má taktéž za to, že Výborného nečeká jednoduché období. „Marku, nečeká tě lehký úkol, to dobře víš, ale jsem přesvědčenej, že uděláš všechno pro to, abys lidovce dostal nad 5 %,“ vzkázal Zdechovský novému předsedovi strany.

Právě to, jestli se Výbornému podaří stranu uchovat při životě, se má ukázat i podle komentátora Petra Honzejka. „Teď se ukáže, jestli je Marek Výborný z hlediska přežití KDU-ČSL alespoň dostatečný,“ pronesl.

Své pochyby o tom, že se Výbornému podaří zastavit úbytek voličů, má také novinář a komentátor Alexandr Mitrofanov. „Transformaci KDU-ČSL na českou AfD delegáti na sjezdu zamítli. Zvolili předsedou Marka Výborného. Působí solidně, ale nevím, koho dokáže zaujmout kromě nejvěrnějších voličů. Těch je momentálně kolem dvou procent. Před volbami budou ale řádit hotoví šílenci, kteří zaujmou určitě,“ hodnotí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas



Diskuse obsahuje 18 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

ČT kličkovala, ale marně. Jsou zde čísla. Kdo byl u Moravce nejčastěji a kdo vůbec

22:42 ČT kličkovala, ale marně. Jsou zde čísla. Kdo byl u Moravce nejčastěji a kdo vůbec

Zdá se vám, že se v Otázkách Václava Moravce (OVM) objevují v posledních letech pořád ty samé tváře?…