„Nezavřu.“ V Harrachově si zaměstnanci práci udrží. Ale za jakou cenu?

11.10.2022 14:25

Podnikatel František Novosad, který minulý týden hodlal kvůli extrémně drahým energiím a nedostatečné pomoci státu zavřít sklárnu v Harrachově, se rozhodl, že bude v provozu pokračovat. „Lidi na úřad práce nepošlu, budu to dotovat ze svého,“ uvedl Novosad a znovu rázně zkritizoval Fialovu vládu. „Politici nás v tom nechávají samotné,“ má jasno Novosad.

„Nezavřu.“ V Harrachově si zaměstnanci práci udrží. Ale za jakou cenu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklárna - ilustrační foto

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Novosad v rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz minulý týden prohlásil, že bude nucen na dva měsíce pozastavit provoz sklárny v Harrachově, která je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a má zhruba 100 zaměstnanců.

Firma musela letos nakupovat plyn za spotové ceny v průměru za 200 eur (4900 Kč) za megawatthodinu, na příští rok se ale Novosadovi podařilo zajistit plyn za cenu 26 eur (640 Kč). Sklárna spotřebuje ročně 8 tisíc megawatthodin plynu. Zatímco loni za něj zaplatila 4,5 milionu korun, letos náklady překročily 20 milionů, ačkoliv ještě zdaleka není konec roku. 

Spekulativní ceny energií nás drtí už od začátku roku, ale Evropská unie se tváří jako by nic. Green Deal a všechno je ‚v pořádku‘. Česká vláda řídí Evropu a nemá čas na nějaké ‚debilní‘ české podnikatele. Je to důsledek toho, že na nás všichni kašlou, prohlásil Novosad minulý týden.

Musím si pomoci sám. Takže lidi půjdou na pracák. Mám tak korektní zaměstnance, že mi všichni podepíšou dohodu. Já jim současně dám podepsat smlouvu od 1. ledna, odkdy mám laciný plyn. Je za výbornou cenu, nikdo jiný ji nemá. Neptejte se mě, kde jsem ji sehnal, nechtěl prozradit Novosad. Je mi úplně jedno, odkud ten plyn je. Jen aby ho byl dostatek a za rozumnou cenu, abych mohl dál zaměstnávat lidi, uvedl Novosad.

Tento týden ale názor změnil, protože by prý jeho zaměstnanci dostali od úřadu práce jen zlomek peněz, které potřebují. „Rozhodl jsem se před týdnem, že zavřu na dva měsíce a ušetřím nějakých deset milionů. Jenže moji lidé, zaměstnanci, by dostali od úřadu práce 45 procent, a to byl moment, který mě naklonil jiným směrem. Řekl jsem svým lidem na rovinu, že nepůjdou na úřad práce, to jim nechci udělat, to je mi žinantní. Stane se ale možná, že budou ty dva měsíce bez prémií,“ řekl Novosad v rozhovoru pro Seznam zprávy.

„Takže s těžkým srdcem a srdcem bojovníka říkám, že my pojedeme dál s tím, že do toho dám další peníze na úvěr, což samozřejmě vím, že je špatně. Od začátku roku jsem na denním spotu (aktuálních burzovních cenách plynu, pozn. red.), z kraje roku to ještě šlo, ale jak se blížilo léto, bylo to horší a horší. Teď za září mi přišla faktura na 2,7 milionu a loni jsem za září zaplatil 306 tisíc, a to je faktura jenom za plyn a mluvím o ceně bez DPH,“ vypočítal majitel sklárny.

„Takže situace se nelepší, ba naopak se přiostřuje. Tak čekám, co politici udělají. Ceny energií jsou dneska ryze politickou a spekulativní záležitostí, nemá to s byznysem nic společného. Psal jsem na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zaměstnávám sto lidí, letošní vícenáklady na energie už přesáhly 15 milionů. Doteď mi nikdo ani neodpověděl a od vlády jsme nedostali ani korunu pomoci. Nechávají nás v tom úplně samotné,“ zkritizoval Novosad Fialův kabinet.

V rozhovoru pro PL z minulého týdne se pustil zejména do ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. „ Ministři vůbec nevědí, jak funguje společnost, jak fungují firmy. Pan ministr průmyslu a obchodu je špatný bankéř. Ale podle mě už moc dlouho nevydrží. Ten kluk zkolabuje. Pozoroval jsem ho v televizi – rozklepaný, rozkoktaný. Pro něj by to bylo vysvobození, kdyby šel do prdele. A dát tam nějakého normálního podnikatele. Ale je to v takových sračkách, že už nevím, kdo to dá dohromady, sdělil jadrný podnikatel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…