„Nic nového.“ Po nasazení Severokorejců Jan Schneider promluvil o „žoldácích“ na Ukrajině

25.10.2024 22:03 | Monitoring

Bezpečnostní analytik a publicista Jan Schneider nepovažuje nasazení severokorejských vojáků na Ukrajině na straně Ruska za něco zlomového. „Kdyby na ukrajinské straně bojovali jenom Ukrajinci, tak by to byl trochu nesymetrický tah, ale vzhledem k tomu, kolik různých žoldáků a vojáků pod různým krytím z celého Západu se na ukrajinské straně angažuje, to není systémově nic nového,“ uvedl pro pořad Aby bylo jasno. Zmínil též, co jej přimělo poslat dopis maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

„Nic nového.“ Po nasazení Severokorejců Jan Schneider promluvil o „žoldácích“ na Ukrajině
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Jan Schneider v Aby bylo jasno

Schneider, jenž je jedním ze signatářů Charty 77, se společně se spisovatelkou a rovněž chartistkou Lenkou Procházkovou rozhodl poslat otevřený děkovný dopis premiérovi Maďarska Viktoru Orbánovi v reakci na jeho říjnové vystoupení v Evropském parlamentu a zmínil, že se pod něj již podepsalo i několik stovek občanů.

„Vážený pane premiére Viktore Orbáne, děkujeme Vám za Vaše nedávné vystoupení v EP, které vrátilo mnoha občanům České republiky naději, že velké válce, která by ničivě dopadla na Evropu, lze zabránit. Účinkem Vašeho statečného projevu se mediální manipulace, která v posledních letech pokřivuje mysl lidí a vnucuje jim ‚jediné správné‘ vnímání skutečnosti, roztrhla jako zvetšelá opona a rázem se vyjevila skutečná pravda,“ uvádí se v textu dopisu, reagujícího na slova Orbána v Evropském parlamentu, která směřovala především k posilování konkurenceschopnosti EU, ale též k nelegální migraci, k posílení obranného průmyslu, ke zprávě italského expremiéra a bývalého šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, která hovoří o posílení evropského hospodářství či o stavu zemědělství.

„I kdyby předsednictví Maďarska v Radě EU nenaplnilo očekávání lidí, kteří touží po rychlých změnách, výzva k osobní volbě a statečnosti každého z nás byla veřejně učiněna. Teď už záleží na každém z těch, které Vaše slova osvobodila z letargie, aby své nově probuzené naději dal energii vlastních činů,“ zaznívá též v dopisu Schneidera a Procházkové.

„On nahlas řekl něco, co bylo potřeba, a do té doby se v Evropské unii nenosilo,“ zhodnotil nyní bezpečnostní analytik v pořadu Aby bylo jasno. Orbán dle něj riskoval odvetu, která skutečně nastala v podobě „smršti“ odmítavých reakcí. Někteří čeští europoslanci po projevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Evropském parlamentu například kritizovali postoj jeho vlády k pomoci Ukrajině či jeho politiku v souvislosti s LGBT tematikou. „Bylo to jako něco z kanálu. Přimělo nás to k tomu rozhodnutí, že bychom se měli veřejně ozvat,“ pronesli.

Maďarský premiér nedávno vzbudil ohlas také tím, že při příležitosti 68. výročí povstání vyzval Maďary, aby čelili Bruselu tak, jako se v roce 1956 postavili sovětské armádě. Stalo se tak, když hovořil o tom, že cítí z Bruselu tlak směrem k zapojení se do války na Ukrajině, „vnucování“ migrantů či „předání dětí genderovým aktivistům“. „Máme se podvolit cizí velmoci, tentokrát z Bruselu, nebo jí máme klást odpor? To je vážné rozhodnutí, které Maďarsko čeká. Navrhuji, aby naše odpověď byla stejně jasná a jednoznačná jako v roce 1956,“ odmítl Orbán ty tlaky, které dle něj Brusel na Maďarsko vyvíjí.

Dle Schneidera je právě podobný nekorektní přístup v současnosti potřeba. „Určitá nekorektnost v těch politických vyjádřeních je nezbytná, protože konformita ubíjí jakoukoli iniciativu, jakoukoli kreativitu. Myslím, že Orbán ty vody trochu zčeří a prokysličí,“ zhodnotil.

Vyjádřil se též k tématu nasazení severokorejských vojáků v ukrajinském konfliktu na straně Ruska. Bezpečnostní analytik a publicista podotkl, že na toto má „naprosto neutrální“ náhled. „Kdyby na ukrajinské straně bojovali jenom Ukrajinci, tak by to byl trochu nesymetrický tah, ale vzhledem k tomu, kolik různých žoldáků a vojáků pod různým krytím z celého Západu se na ukrajinské straně angažuje, to není systémově nic nového,“ podotkl Schneider.

Vyslání vojáků evropských zemí NATO na Ukrajinu v reakci na tento tah Ruska by dle něj znamenalo, že by se Severoatlantická aliance „ocitla neskrývaně v konfliktu s Ruskem“. „Faktem je, že by tato cesta nevedla k ničemu dobrému,“ ohodnotil.

Naopak coby „pragmatickou“ vnímá spolupráci Izraele a Ukrajiny při obraně před íránskými drony. Izrael totiž před nedávnem poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu schválil prodej vyspělého zbraňového systému Ukrajině v podobě elektronického systému ochrany před drony. A přestože to nijak nemění postoj Jeruzalému poskytovat Kyjevu jen obrannou – a nikoliv přímo útočnou – pomoc, jde o zatím největší podobnou přímou spolupráci obou napadených zemí.

Schneider poznačil, že spolupráce je výhodná, jelikož cílí na hrozbu v podobě stejných zbraní. Upozornil však, že by byl nerad, kdyby směřovala i hlubším směrem. „Doufám, že to neznamená nic víc, protože v okamžiku, kdy by se Izraelci začali paktovat s potomky – nebo s příznivci – banderovců, tak by opravdu postavili tu svoji historii na hlavu. Vysmáli by se svým předkům a svým padlým. Takže já doufám, že tam ten zdravý rozum dá bariéry, postaví hranice technické spolupráci, protože dát se dohromady s touto ideologií by byla zrada vlastní historie,“ zmínil bezpečnostní analytik v pořadu Aby bylo jasno.

Celý pořad můžete zhlédnout zde:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

15:50 „Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Nějak stále nechápu tady ten neuvěřitelný rozpor v tom, že ten náš…