„Obviňte Bidena z podněcování k atentátu.“ V USA to po střelbě na Trumpa vře

14.07.2024 21:21 | Zprávy

Zahraniční média se shodují v tom, že střelbou na republikánského prezidenta Donalda Trumpa se prezidentská kampaň nevyhnutelně promění. Do 5. listopadu, do dne voleb, zůstává ještě dost času. Času možná bohužel i k tomu, aby kampaň ještě více prostoupilo násilí. A to je podle serveru Politico velmi smutný obraz dnešních Spojených států.

„Obviňte Bidena z podněcování k atentátu.“ V USA to po střelbě na Trumpa vře
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Neděle 14. července se do dějin americké politiky zapíše nesmazatelným písmem. Exprezident Donald Trump, který se chce v barvách republikánů vrátit do Oválné pracovny, přežil pokus o atentát.

Agentura Reuters upozornila, že Spojené státy se již nějaký čas posouvají po nebezpečně napjatém laně a atentát na jednoho z prezidentských kandidátů situaci jen zhorší. Už proto, že republikáni viní z nastalé situace demokraty. Biden ostatně opakovaně označil Trumpa za „riziko pro demokracii“.

Konzervativní komentátoři Ann Coulter a Erick Erickson obvinili Trumpovy politické kritiky. „MSNBC denně říká svému publiku, že Trump je hrozbou pro demokracii, autoritářským čekáním a případným diktátorem, pokud ho nikdo nezastaví,“ napsal Erickson. „Co si mysleli, že se stane?“ položil otázku pro server Politico.

„Ústředním tématem Bidenovy kampaně je, že prezident Donald Trump je autoritářský fašista, který musí být zastaven za každou cenu,“ napsal senátor J. D. Vance (Rrepublikán z Ohia), který je na Trumpově užším výběru viceprezidentů. „Tato rétorika vedla přímo k pokusu o atentát na prezidenta Trumpa.“

Trumpa rychle podpořili i miliardáři Elon Musk a Bill Ackman. „Plně podporuji prezidenta Trumpa a doufám v jeho rychlé uzdravení,“ napsal Musk na sociální síti X, kterou vlastní.

Republikánský kongresman Mike Collins zašel ještě dál.

„Republikánský okresní prokurátor v Butler County, PA, by měl okamžitě vznést obvinění proti Josephu R. Bidenovi z podněcování k atentátu,“ uvedl Collins.

USA se potýkají s největším a nejtrvalejším nárůstem politického násilí od 70. let minulého století. Trump sám přitom během předvolební kampaně mluví o „krvavé lázni“, která nastane, pakliže nebude zvolen.

„Pokud naše země dosud nebyla sudem s prachem, je jím nyní,“ řekl Chip Felkel, republikánský agent v Jižní Karolíně, který se postavil proti Trumpovi.

Brad Bannon, demokratický stratég, řekl, že pokus o atentát by mohl Trumpovi politicky prospět, protože to přispívá k jeho předvolebnímu vyprávění o vykolejené zemi.

„Pokus o atentát vytváří sympatie k Trumpovi,“ řekl Bannon. „Také to voličům potvrzuje myšlenku, že v tomto národě je něco zásadně špatně.“

Server Politico se podivuje nad tím, že Trumpovi příznivci velmi rychle obvinili z podněcování k atentátu demokratickou stranu. To podle serveru ukazuje, jak hluboce rozdělená je americká společnost. Obě strany se prý nepochybně budou znovu a znovu napadat, a přitom by podle serveru Politico měly držet spolu a uvědomit si, jak smutná zpráva to je pro celé Spojené státy. Že vůbec k útoku došlo.

„V průběhu jedné generace se tato naše demokracie stala místem, kde je jazyk politického násilí samozřejmostí a samotné činy nezůstávají pozadu,“ upozornil Politico.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…