„Oni končí. Vědí to. Bojí se.“ Orbán nabudil mezinárodní publikum

25.04.2024 13:41 | Monitoring

Liberální éra a duch progresivismu, které ovládaly svět v posledních letech a přinesly mu jen chaos, jsou podle Viktora Orbána na odchodu. Na mezinárodní konferenci v Budapešti před mnoha světovými státníky mluvil o letošním roce jako o zlomu, který by tyto změny měl skrze volby promítnout i do světové politiky. I přesto, že se liberálové svého konce bojí a jsou ochotni pro zachování svých privilegií udělat takřka cokoliv.

„Oni končí. Vědí to. Bojí se.“ Orbán nabudil mezinárodní publikum
Foto: Repro Youtube
Popisek: Viktor Orbán v Budapešti na akci CPAC

Maďarský premiér měl ve čtvrtek projev na pravicové mezinárodní konferenci CPAC v Budapešti. Zamýšlel se v něm nad důvody, proč je jeho zemi, nijak velké ani strategicky významné, věnována v mezinárodní politice taková pozornost.

Příčinu vidí v tom, že Maďarsko zůstává „konzervativním ostrovem v progresivním liberálním oceánu“.

Připomněl nedávný incident v Bruselu, kde byla pravicová konference za účasti několika ministerských předsedů rozpuštěna policií, a zdůraznil, že v Budapešti i celém Maďarsku si „kdokoliv může pronajmout jakýkoliv prostor“ a uspořádat si tam konferenci, jakou chce.

„U nás rozhodují soudy. A já nemohu maďarskému soudu říci, jaké je správné rozhodnutí, ani kdybych chtěl. Ve skutečnosti si myslím, že kdybych to udělal, tak by rozhodli přesně naopak,“ poznamenal maďarský premiér.

V publiku byli hosté z celého světa, od Izraele po Chile. Orbán výslovně pozdravil bývalé premiéry Janeze Janšu a Mateuzse Morawieckého.

Připomněl, že v minulosti na tomto fóru často hovořil o teoretických konceptech konzervativní politiky v 21. století. Letos ale vidí jiné důležité věci. „Rok 2024 není rokem teorie, ale praxe. Ve světě se koná množství voleb, které musíme vyhrát,“ vyzval.

Podle něj nepochybně sledujeme konec liberální éry a ducha progresivismu. O to nebezpečnější jejich prosazovatelé jsou. „Progresivní liberálové dnes cítí nebezpečí, protože konec této éry znamená i jejich konec,“ vyslovil obavy.

Připomněl, co se obhájcům konzervativních postojů běžně děje v Bruselu, nebo co podstupuje Donald Trump v USA. Dnešní progresivisty přirovnal ke komunistům a jejich chování popsal bajkou o lišce a vráně.

Pro jejich úspěch bylo podle něj klíčových pět věcí: Změna definice, co je normální. Zneužití státních orgánů k šíření jejich myšlenek. Prezentace odlišných názorů jako „bezpečnostní hrozby“. Pronásledování oponentů novináři. A nakonec zneužití státního aparátu k jejich pronásledování.

„Tento liberální systém selhal a přinesl světu chaos,“ shrnul maďarský premiér. Vyjádřil se k současnému nadšení těchto lidí pro válku a sarkasticky poznamenal, že „i na soutěžích Miss je více povědomí o míru“.

Místo politiků s mandátem podle něj masírují veřejné mínění „náhodní akademici“. Lidé podle něj nemají jediný důvod, aby těmto lidem věřili.

„Začíná volební bitva, ve které je úkolem vyhnat komunisty, aby konečně nastala éra suverenity,“ vyzval Orbán závěrem. Po vzoru Trumpova „make America great again“ bychom se měli snažit „udělat Evropu znovu velkou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pro slepenec také platí :oni končí , vědí to , bojí se !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 25.04.2024 14:25:45

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…