„Povolení zabíjet.“ Polsko si odhlasovalo beztrestnou střelbu na ilegální migranty

17.08.2024 11:55 | Monitoring

Polský prezident Andrzej Duda podepsal zákon umožňující střelbu na nelegální migranty na hranicích „Jsem rád, že mohu podepsat zákon, který nám umožní ještě lépe a účinněji chránit hranice a další místa. Je to důležité,“ uvedl Duda. Rada Evropy vyjádřila znepokojení nad iniciativou polského parlamentu, uvedla agentura Belta.

„Povolení zabíjet.“ Polsko si odhlasovalo beztrestnou střelbu na ilegální migranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

V polovině července polský Sejm většinou hlasů schválil návrh zákona, který rozšiřuje pravomoci polské armády, policie a pohraniční stráže.

Odstraňuje trestní odpovědnost za použití zbraní nebo prostředků přímého nátlaku polskými vojáky za určitých podmínek. Nyní mohou bez obav z trestního postihu střílet na každého, kdo se snaží překročit hranice, uvedla agentura Belta.

Zákon navrhla vláda v reakci na nárůst agresivity některých migrantů, kteří se snaží překročit hranice z Běloruska, což v jednom případě vedlo k úmrtí polského vojáka. Parlament jej schválil téměř jednomyslně.

„S radostí jsem podepsal zákon, který umožní ještě lepší a účinnější ochranu hranic, a to i díky zvýšené bezpečnosti polských vojáků,“ řekl prezident Andrzej Duda ve čtvrtek během oslav výročního Dne polských ozbrojených sil.

 

 

Duda, který je spojencem opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) a častým odpůrcem současné vládní koalice, poděkoval vládě za přípravu zákona a poslancům za jeho podporu. „Děkuji vám za přípravu a přijetí těchto předpisů. Brzy vstoupí v platnost. Věřím, že zákon usnadní náročnou službu naší armády. Přispěje k co nejefektivnější realizaci našich cílů,“ dodal prezident Duda s tím, že je to zásadně důležité.

Nevládní organizace však proti zákonu protestovaly, protože podle nich dává policistům „povolení zabíjet“. Návrh zákona kritizovali také polští komisaři pro lidská práva i komisaři Rady Evropy. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Michael O' Flaherty poukázal na to, že polské orgány vracejí migranty přes polsko-běloruskou hranici, čímž porušují závazky Polska vyplývající z mezinárodního práva v oblasti lidských práv. Nový zákon osvobozující pohraniční stráž od trestní odpovědnosti situaci pouze zhorší.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláci udělali něco, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBill Pilgrim , 17.08.2024 12:23:48
co by měly udělat všechny země, které jsou v rámci Schengenu hraniční. Včetně těch přímořských. Pár rozstřílených člunů s migranty a aktivita dramaticky poklesne. Není nic nenormálního, když si země bráni své hranice před vetřelci. A pokrytecký nářek, že umírají lidé? Umírají ve válkách, umírají na nemoci, na hlad a žádný nářek neslyším. Naopak ještě do války posíláme zbraně ať jich umírá více

|  11 |  0

Další články z rubriky

„To může udělat jen trouba.“ Ivo Budil, Petr Drulák a Oskar Krejčí o Západu

18:55 „To může udělat jen trouba.“ Ivo Budil, Petr Drulák a Oskar Krejčí o Západu

Upadá Západ? Nacházíme se ve fázi jeho zániku nebo alespoň přeměny? Tři čeští profesoři zabývající s…