„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

16.10.2024 18:25 | Monitoring

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil ukrajinskému parlamentu svůj dlouho očekávaný „plán vítězství“, který obsahuje pět bodů a tři „tajné“ přílohy. Učinil tak poté, co se mu minulý týden během setkání s evropskými spojenci nepodařilo získat další podporu. Někteří Zelenského plán označují za příliš ambiciózní. Kyjev by měl vystřízlivět, jestli chce mír, zní z Kremlu.

„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo
Foto: Repro X
Popisek: Postup ruských vojsk u vesnice Prohres

Ukrajinská hlava státu ve středu v ukrajinském parlamentu představila pětibodový ukrajinský plán vítězství. První bod je pozvání do NATO, druhý a třetí bod je vojenský, čtvrtý se týká ekonomiky a pátý je bezpečnostní.

Zelenskyj prohlásil, že pakliže bude jeho plán vítězství podpořen, můžeme ukončit válku nejpozději v příštím roce. Plán může býz mostem k budoucím mírovým rozhovorům s Ruskem, řekl Zelenskyj zákonodárcům v Kyjevě. Záviset bude na urgentní akci a jednotě mezi ukrajinskými partnery. Cílem je podle ukrajinského prezidenta posílit pozici Ukrajiny natolik, aby bylo možné válku ukončit, řekl podle Reuters.

Agentura Nexta uvedla, že se plán podle Zelenského skládá z pozvánky do Severoatlantické aliance. „Prvním bodem je pozvání do NATO. Nyní,“ uvedl Zelenskyj. Někteří klíčoví spojenci Kyjeva přitom pozvat Ukrajinu do Severoatlantické aliance nechtějí dříve, než skončí válka.

Druhým bodem je podle hlavy státu posílení ukrajinské obrany a převedení války směrem k Rusku. Třetím bodem je odstrašení ruského agresora a i tento bod má tajnou přílohu, do níž mají přístup vedoucí představitelé některých západních zemí. Ukrajina navrhuje rozmístit na svém území odstrašující nejaderné prostředky. Více podrobností ovšem není k dispozici.

Čtvrtým bodem je strategický a hospodářský potenciál Ukrajiny plus tajná příloha, uvádí dále Ukrajinská pravda. Ukrajina v tomto případě navrhuje podpis dohody s USA, EU a dalšími spojenci, která by umožnila společné investice a využívání ukrajinských přírodních zdrojů, jako je uran, titan, lithium, grafit a další zdroje, které mají podle Zelenského hodnotu bilionů dolarů.

Poslední bod se týká poválečné bezpečnostní architektury Ukrajiny. Podle Zelenského se Kyjev může pochlubit velkými a zkušenými vojenskými silami, které by „měly posílit NATO a evropský kontinent“.

List The Kyiv Independent připomněl, že Kyjev podal žádost o vstup již v září 2022, spojenci ale tuto žádost nikam neposunuli.

Maďarský geopolitický analytik Zoltán Koskovics čte plán „vítězství“ jako eskalaci, jak zatáhnout členské země Severoatlantické aliance do války mezi východními Slovany. „Pokud by k tomu nějakou nepředstavitelnou tragédií přece jen došlo, západní oblasti Ukrajiny budou zničeny, aby se vojska NATO nedostala na frontovou linii. To je šílený pokus člověka zahnaného do kouta najít východisko tam, kde žádné není,“ uvedl.

Někteří lidé s vítězným plánem Zelenského zmínili paralelu pádu třetí říše. Tomáš Tyl připomněl konrétně rozpravu Wilhelma Keitela, náčelníka vrchního velení německých ozbrojených sil, s Adolfem Hitlerem, jehož byl vojenský poradce.

Zelenského „vítězný plán“ se jednoduše rovná tomu, o co se Ukrajina celou dobu snažila, aby NATO nasměrovalo kinetickou akci proti Rusku. Ukrajina chce širší válku proti Rusku s vojáky USA/ΝΑΤΟ a riskuje jadernou válku, aby se „zachránila“, uvedl ve svém příspěvku na sociální sítí Ioannis Andris, zajímající se o geopolitiku.

Vojenský analytik Simplicius komentoval shromáždění Ukrajinců před ukrajinským parlamentem, kteří věří v Zelenského vítězný plán, následujícími slovy: „Ukrajinci se shromáždili na Majdanu, aby si vyslechli Zelenského plán velkého vítězství... Počkejte, to jsou příbuzní pohřešovaných ukrajinských vojáků, kteří říkají, že na doněcké a záporožské frontě mizí celé brigády!“

Lotyšská ministryně zahraničních věci Baiba Braže Zelenského plán vítězství označila naopak za „věrohodný“.

Zelenskyj také tvrdil, že síla a zkušenosti ukrajinské armády by mohly být využity k posílení evropské obrany po válce a případně nahradit některé americké jednotky v Evropě.

O ukrajinském plánu vítězství Kyjeva se v poslední době hodně mluvilo, Zelenskyj jej dříve představil americkému prezidentovi Joeu Bidenovi i oběma kandidátům na příštího šéfa Bílého domu a rovněž francouzskému prezidentovi, německému kancléři a premiérům Británie a Itálie. Západní lídři prozatím podporu plánu veřejně nevyjádřili, podotkla AP. Ve čtvrtek prezident hodlá plán představit na summitu Evropské unie v Bruselu.

Kreml v reakci na vítězný plán Zelenského prohlásil, že by Ukrajina měla vystřízlivět. Generální tajemník NATO Mark Rutte nemůže říct, že podporuje celý plán Ukrajiny na vítězství. Některé otázky jsou stále obtížné, řekl nový šéf Aliance na tiskové konferenci v Bruselu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 61 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Domnívám se, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevdova , 16.10.2024 19:07:55
že míru bude možné dosáhnout až po odstranění Zelenského, který není schopen rozumného kompromisu.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

18:25 „Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil ukrajinskému parlamentu svůj dlouho oč…