„Takhle budou v Kyjevě už za dva roky.“ Nový postup Rusů utnul smích

29.07.2024 13:02 | Monitoring

Až kilometr za den. Tak Rusové podle finského analytika Johna Helina postupují na ose Pokrovsk poté, co se jim za pouhé dva dny podařilo dobýt vesnici Prohres. Ukrajinci nemají, jak by postupu pořádně zabránili, nově mobilizovaní budou prý až na podzim. Do té doby musí Ukrajina vystačit s tím, co má. Německý novinář Julian Röpcke si přisadil, že ještě čtyři měsíce zpátky se všichni smáli, že současným tempem dojdou Rusové do Kyjeva za 30 let. Teď už jsou to jen dva roky. A vojáci jim podle všeho nedojdou.

 „Takhle budou v Kyjevě už za dva roky.“ Nový postup Rusů utnul smích
Foto: Repro X
Popisek: Postup ruských vojsk u vesnice Prohres

Helin míní, že situace okolo vesnice Prohres se zhoršuje. „Rusko postupuje rychlostí až kilometr za den. Za poslední dva týdny postoupilo o 8 kilometrů. Fronta u Pokrovsku se otřásá,“ uvádí finský analytik. Dodává, že vesnici Prohres ztratila Ukrajina minulý týden po pouhé dvoudenní bitvě. „Obránci utekli, zatímco posily z 47. brigády také musely ustoupit kvůli nedostatku pěchoty,“ píše s tím, že od té doby Rusové postupují tempem skoro jeden kilometr denně.

O ztrátě vesnice již napsal deník Forbes, který popisuje, jak se dva prapory vzepřely velení a probojovaly se z obklíčení. Deník to označuje za chybu velení. Helin k tomu dodává, že situaci u Pokrovsku hodnotí jako kritickou hned několik ukrajinských zdrojů.

Důvody, proč k této situaci došlo, dává dva. Jednak problémy s velením, a potom nedostatek vojáků. Které trvají už od jara. „Ukrajinské zdroje neustále kritizují vlastní velitele za příliš pomalá, špatná, nebo dokonce sebedestruktivní rozhodnutí. Vojáci obklíčení u Prohresu zřejmě nikdy nedostali povel k ústupu,“ uvádí Helin s tím, že Ukrajina nadále platí životy vojáků za to, aby udržela co nejvíce území. „Je to politicky pochopitelné, ale znamená to, že velitelé na frontě mají velmi málo možností a musí nechávat své muže na nebezpečných pozicích,“ vysvětluje Helin.

Problém zhoršuje nedostatek mužstva. „Většina bojeschopných ukrajinských jednotek je nyní na frontě, a to i brigády série 150 až 154. Rusku se v létě podařilo vyvolat několik krizí, které vážou zdroje a rezervy UA,“ konstatuje analytik a dodává, že s malými rezervami musí Ukrajina posílat posily z jedné fronty na druhou. „Aby někde posílila musí někde frontu oslabit,“ říká s tím, že toto neustálé hašení požárů ukrajinské jednotky vyčerpává.

Řada z nich přitom již dlouho nedostala žádné náhradníky. „Pokud se tak stane, náhradníci mohou být nekvalitní buď z důvodu stáří, nebo kvůli nedostatečnému výcviku. Totéž platí pro nové formace vyslané na frontu, které právě prodělávají křest ohněm,“ píše analytik. Tím špatné zprávy pro Ukrajinu nekončí, oslabené jednotky mohou být jen velmi zřídka staženy z bojů, protože není kdo by je nahradil. „Rusko naopak útočí na brigády a jednotky, o nichž se dozvědělo, že jsou buď nejvíce vyčerpané, nebo nejhůře vedené/vycvičené. Útočí zejména když se jednotky střídají,“ poukázal Helin.

Teď se prý Rusům poprvé povedlo způsobit několik krizí zároveň, tedy u Očeretyne, Charkova, Časiv Jaru, Toretsku a Prohresu. „Vzhledem k tomu, že je třeba uhasit několik požárů (u Toretska se stále pokračuje a u Charkova útočí obě strany), Ukrajina prostě nemůže zkusit vrhnout vše na Prohres, jako to udělala u Charkova. Rusové na druhou stranu dopravili čerstvé jednotky, aby vedly útok,“ ozřejmil situaci. Nové zákony o mobilizaci by na podzim mohly Ukrajině situaci ulehčit, ale to je ještě daleko a neví se ani jak kvalitní budou. Takže Rusko má do té doby čas situaci využít. „Ukrajina bude muset přijít s řešením daného problému s omezenými zdroji, které má, a v rámci politických omezení, která má,“ soudí Helin.

Naštěstí pro ni je prý řada ruských jednotek vyčerpaná také a ruské zdroje nejsou nekonečné. Helin míní, že Rusové nedokázali pořádně využít situace u Charkova. „Kdyby se něco takového stalo po zahájení útoku u Charkova, situace by byla ještě horší. Rusko je méně připraveno toho využít než na začátku léta. Ukrajina se již dříve také dokázala dostat z prekérních situacích,“ podotkl s tím, že pokud se Ukrajině podaří zastavit nebo omezit „příval“ předtím, než dorazí nově mobilizovaní, tak bude krize zažehnána, ale nyní Rusové dělají vše pro to, aby se tak nestalo.

K postupu Rusů měl poznámku i německý novinář Julian Röpcke: „Vzpomínám si, jak se ještě před čtyřmi měsíci lidé smáli, že Rusové tímto tempem dorazí do Kyjeva až za 30 let. Při rychlosti, jakou se v současnosti pohybují na východ od Pokrovska, by jim stačily dva roky. Samozřejmě teoreticky.“

A věnoval se i případné námitce, že by do té doby došli Rusku vojáci. „Myslím, že to je naprosto nereálné. Rusko v současné době ztrácí na ose Pokrovsk maximálně 50 mužů denně/kilometr (+ 50 až 100 zraněných v boji). To by znamenalo 38 000 vojáků až do Kyjeva,“ odhaduje Röpcke.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby Rusové chtěli být v Kyjevě, tak tam už dávno jsou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSamot_707 , 29.07.2024 13:10:08

|  19 |  0

Další články z rubriky

Okamura s Foldynou na slavnostech chmele. „Topoř“ Pospíšil a Černochová v maskáčích

18:01 Okamura s Foldynou na slavnostech chmele. „Topoř“ Pospíšil a Černochová v maskáčích

Desítky tisíc lidí navštívily o uplynulém víkendu slavnosti chmele – dočesnou – v Žatci. Jako každor…