„To není Izrael.“ Harrisová má průšvih

29.07.2024 7:46 | Zprávy

Izrael obvinil Hizballáh z raketového útoku na fotbalové hřiště na Golanských výšinách, při kterém zemřelo 12 dětí. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová útok odsoudila a vyjádřila neochvějnou podporu Izraeli, což vyvolalo kritiku za uznání města Madždal Šams jako izraelského, přestože mezinárodní společenství toto území považuje za okupované. Experti poukazují na nezákonnost izraelské anexe Golanských výšin.

„To není Izrael.“ Harrisová má průšvih
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kamala Harrisová

Izraelské úřady oznámily, že raketa vypálená z Libanonu zasáhla fotbalové hřiště na Izraelem kontrolovaných Golanských výšinách, což vedlo k úmrtí 12 dětí a dospívajících. Útok ve městě Madždal Šams zvýšil obavy z potenciální války mezi Izraelem a Hizballáhem, libanonskou skupinou podporovanou Íránem. Izrael slíbil tvrdou odvetu na Hizballáh, který popřel jakoukoli odpovědnost za útok, informuje agentura Reuters.

Rada Bílého domu pro národní bezpečnost se snaží najít diplomatické řešení konfliktu. Aktuálně jedná s izraelskými a libanonskými protějšky na řešení, které by „jednou provždy ukončilo všechny útoky“ v pohraniční oblasti mezi Izraelem a Libanonem, uvedla agentura AP News. Golanské výšiny jsou strategická oblast anektovaná Izraelem v roce 1981, kterou většina mezinárodního společenství považuje za okupované území.

Incident je součástí širšího konfliktu, kdy Hizballáh začal s útoky na Izrael 8. října na podporu Palestinců v Gaze, kteří jsou pod izraelským bombardováním po útoku Hamásu na Izrael 7. října. Hizballáh je považován za nejsilnějšího člena Íránem podporované Osy odporu.

Viceprezidentka Spojených států amerických Kamala Harrisová útok na fotbalové hřiště odsoudila. Její podpora Izraele zůstává „neochvějná“. „USA budou i nadále pracovat na diplomatickém řešení, které by jednou provždy ukončilo všechny útoky a umožnilo občanům na obou stranách hranice bezpečný návrat domů,“ uvedl asistent prezidenta a poradce viceprezidenta pro národní bezpečnost Phil Gordon na platformě X.

„Viceprezidentka byla informována o včerejším strašlivém útoku Hizballáhu na fotbalové hřiště v Majdal Šamsu na severu Izraele, při němž zahynulo několik dětí a mladistvých, a pozorně jej sleduje. Odsuzuje tento hrůzný útok a truchlí za všechny zabité a zraněné,“ dodal na X.

Profesor práva Adil Haque na Rutgersově univerzitě uvedl, že odsouzení útoku na Golanské výšiny je sice správné, nesouhlasil však s pojmenováním města Madždal Šams izraelským městem. „Odsouzení zločinného jednání Hizballáhu je zcela na místě. Uznání nezákonné anexe Golanských výšin Izraelem však nikoli,“ odpověděl poradci viceprezidentky Harrisové.

Za podobný výrok jako Harrisová byla kritizována i australská ministryně zahraničí Penny Wongová, která též označila Madždal Šams za izraelské město, ačkoli se nachází na území, které je mezinárodně uznáváno jako součást Sýrie.

„Majdal Šams není ,izraelské' město. Je to syrské město na okupovaných syrských Golanech,“ opravila australskou ministryni výkonná ředitelka Australského centra pro mezinárodní spravedlnost Rawan Arrafová a vyzvala ji k smazání příspěvku. „Vymažte svůj tweet a začněte znovu. Nebo se snad Austrálie nyní pouští do uznávání anektovaných nelegálně okupovaných území? Týkalo by se to Krymu a východní Ukrajiny?“

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant slíbil za útok, při kterém v sobotu zemřeli děti a mladiství, tvrdou odvetu, přičemž izraelské letouny už provedly nálety na cíle Hizballáhu v Libanonu. „Hizballáh je za to zodpovědný a zaplatí za to,“ řekl Gallant při návštěvě města Madždal Šams. V dřívějším prohlášení svého úřadu řekl: „Na nepřítele tvrdě udeříme.“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podpořil izraelské tvrzení, že za útokem stojí Hizballáh. Uvedl, že „všechny indicie“ naznačují, že úder byl způsoben raketou vypálenou Hizballáhem, píše CNN.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…