„Vydíral jste CNN Prima News.“ Včerejší debata měla být ještě ostřejší. Ale Šlachtu a další poslali za dveře

27.05.2022 7:40

Už tak dost napjatá politická debata na CNN Prima News ze čtvrtka večer měla další dějství. Server PrahaIN.cz zjistil, že ze studia odešel předseda Přísahy Robert Šlachta. Na přání členů vlády Petra Fialy (ODS). Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vysvětlil, proč odchod Roberta Šlachty uvítal. Ale ten si to nedal líbit a pustil se s ministrem do křížku a obvinil ho, že televizní stanici vydíral.

„Vydíral jste CNN Prima News.“ Včerejší debata měla být ještě ostřejší. Ale Šlachtu a další poslali za dveře
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala, Alena Schillerová, Martin Kupka a Marian Jurečka v CNN Prima News

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
CNN Prima News uspořádala ve čtvrtek veček velkou politickou debatu o stávající ekonomické, uprchlické i válečné krizi. Ve studiu bylo chvílemi pořádně dusno. Zvlášť tvrdě proti sobě vystupovali především Radim Fiala (SPD) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Fiala před kamerami vykřikoval, že vláda Petra Fialy (ODS) jen nesmyslně prodlužuje válku, když posílá zbraně Ukrajině na obranu před ruskou invazí.

„Vy eskalujete konflikt, chcete válku," křičel Fiala na člena vlády. Jenže ministr Kupka mu nezůstal nic dlužen. „Vedete spoustu lidí do záhuby,“ zuřil a upozornil, že ruského agresora je potřeba zastavit, protože jinak by Vladimir Putin nechal své vojáky útočit na další části Evropy.

Už tak dost napjatá debata měla být okořeněna dotazy z publika. Ty však neměli pokládat obyčejní lidé, ale další politici, či osobnosti dobře známé v českém politickém prostoru.

Jedním z těch, kdo měli z publika položit politikům otázku, byl také Miroslav Ševčík, nově zvolený děkan Národohospodářské fakulty VŠE Praha a ekonomický expert Trikolory. „Pan Ševčík i naši hosté do publika se dle domluvy dostavili do studia. Jaké však bylo jejich překvapení, když jim bylo chvilku před tím, než mělo dojít k položení dotazu produkcí oznámeno, že si zástupci vládní koalice Jurečka s Kupkou nepřejí, aby jim dotazy kladli pánové Ševčík a další, jinak odejdou ze studia. Považuji za naprosto skandální, že vládní ministři diktují soukromé televizi podmínky, kdo jim smí a nesmí klást otázky. Čeho se bojí?“ uvedla předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová, která považuje za zcela nestandardní a politováníhodné i to, že jim produkce Primy vyhověla. „Rozhodně budu požadovat po Primě vysvětlení,“ dodala Majerová. 
 
 
Podle předsedkyně Trikolory není přece normální, aby produkce pozvala za nějakým účelem do studia hosty, dvě hodiny je nechala čekat a následně jim oznámila, že nic domluveného neplatí, protože se neschopní ministři bojí nepříjemných otázek. „Chápu že na svoje koryta čekali pánové ze SPOLU dlouho, jsou teď na koni a myslí si, že můžou vše, ale takovéto praktiky jsou dle mého názoru těžce za hranou,“ uvedl Zuzana Majerová. 

Dalším měl být bývalý policista a dnes předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Server PrahaIN.cz však zjistil, že Šlachta nakonec ze studia odešel.

„Přísaha odešla ze superdebaty, odešli jsme z toho důvodu, že pět minut před zahájením debaty jsme byli vyzváni televizí Prima, že máme odejít, že koaliční ministři Jurečka a Kupka nesouhlasí s tím, abychom položili otázku. Takže tím pádem jsme odešli, vládní ministři se bojí," uvedl Robert Šlachta ve čtvrtek večer.

Další z účastníků debaty, který si však nepřál být jmenován, slova Roberta Šlachty potvrdil.

„Měli jsme asi patnáct minut zpoždění, protože tady je Ševčík, Šlachta a Petříček, měli každý položit jeden dotaz, což jsme dopředu nevěděli. Nakonec to televize vyřešila tak, že ti tři se nakonec ptát nemůžou. Jurečka a Kupka řekli, že kdyby se ptali, debaty se neúčastní, tak se to vyřešilo takto. A to se jede živě," uvedl další zdroj.

Ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl svůj pohled na celou záležitost. „K dnešní debatě na TV Prima. Vždy jako politik dostanu informaci s kým jdu do diskuse a kdo v diskusi bude vystupovat. Pro dnešní večer bylo avizováno dva zástupci vlády a dva opozice. Těsně před vysíláním jsem se dozvěděl o tom, že to má být jinak, na to jsem nepřistoupil,“ napsal Jurečka na Twitteru.  

Ale v tu chvíli se ozval Robert Šlachta: „Nepřistoupil? Vydíral jste CNN Prima News. Buď zůstanete v pořadu vy, nebo já. A přitom jsem pro vás měl jenom jednu otázku: Jak vysvětlíte české rodině, která žije ze stokoruny na den, že na příspěvek na bydlení musí vyplňovat 14 lejster každého čtvrt roku? Odpovíte aspoň tady?“

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

A Jurečka odpověděl.

„Že se jí moc omlouvám za těch osm let, kdy na MPSV předchozí ministryně kašlaly na digitalizaci a moje předchůdkyně to ještě v koalici s ANO v roce 2018 zkomplikovala a já se to už teď od července chystám zjednodušit a digitalizovat,“  prohlásil ministr.

Šlachta výměnu názorů uzavřel.

„Od července? Beru vás za slovo.“

Marian Jurečka promlouvá

Rozzlobený hlas pozvedli i v ČSSD. „Proč se vláda bojí diskuze? Dnes večer dala CNN Prima News prostor našemu místopředsedovi Tomáši Petříčkovi, aby se zeptal ministra práce Mariana Jurečky na důležité téma. Ministr Jurečka se opozičních otázek bál tak moc, že zakázal Tomáši Petříčkovi vystoupit. TV Prima brutálnímu tlaku podlehla. Nedivíme se zaměstnancům televize a nevyčítáme jim to. Vyzýváme vládu, aby se přestala vyhýbat diskuzi a začala řešit problémy lidí! Nemůžete se věčné skrývat! Čekají nás těžké časy a nemůžete před problémy strkat hlavu do písku!“ napsali sociální demokraté na sociální síti Facebook.

ČSSD se zlobí

CNN Prima News se k celé věci taktéž vyjádřila: „Litujeme nedorozumění se zástupci vládní koalice, ke kterému došlo před začátkem superdebaty: Jak z krize. K hostům se oficiální cestou nedostala jména tří pozvaných odborníků, kteří měli položit dotaz. Jakkoli byla informace veřejná v rámci upoutávek na pořad rozhodli jsme se vyjít vstříc požadavku na co nejvíce transparentní debatu. Proto kladli otázky jen zástupci nominovaní vládními a opozičními stranami zastoupenými v diskusi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…