„Vyháníte je pryč.“ Proč v Evropě nic nevzniká. Tvrdě řečeno

08.05.2024 14:17

Evropská unie v posledních letech představuje jednu regulaci za druhou a řada z nich dopadá také na informační technologie a technologické firmy, jejichž odvětví v Evropě oproti USA značně pokulhává. Dle finsko-americké profesorky práva Anu Bradfordové však má Evropa problém zcela jinde než ve své legislativě týkající se technologií. Firmy se dle ní v EU neuchytí kvůli části evropských zákonů či imigračním zákonům, jež mají „vyhánět talenty“. A nefunguje prý ani jednotný trh, který přitom Brusel označuje za „jeden z největších úspěchů“.

„Vyháníte je pryč.“ Proč v Evropě nic nevzniká. Tvrdě řečeno
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27514 lidí
Z Evropské unie je v posledních letech chrleno na evropské občany a firmy množství regulací, které se snaží určovat striktní pravidla i pro odvětví, která jsou teprve v začátcích, a z Bruselu přichází chlubení, že EU „bude mít jako první na světě komplexní pravidla pro používání umělé inteligence“, a ozývá se zaryté tvrzení, že regulace inovacím „prospívají“.

V březnu letošního roku rada a parlament dosáhly dohody o rozšíření využívání digitálních nástrojů v oblasti práva obchodních společností EU a před nedávnem vstoupily v platnost také balíčky týkající se digitálních služeb, ať už to byl Akt o digitálních službách či Akt o digitálních trzích.

Tím to však ani zdaleka nekončí. „Evropská unie aktivně usiluje o zdokonalení digitálního prostředí ve prospěch všech Evropanů. Náš digitální život musí být bezpečný a snadný a respektovat základní svobody,“ znělo z Bruselu, zatímco se tam v uplynulém roce řešil také o akt o datech a akt o umělé inteligenci.

Zaznívají však názory, že zatímco americké firmy se takovému množství legislativy dokážou rychle přizpůsobovat a „probruslit“ mezi nimi, ty evropské končí zahlcené byrokracií, dle studie profesorky práva Anu Bradfordové má však Evropa hlavní problémy ukryté zcela jinde.

Studie, na niž upozornil analytik Giorgos Verdi, poukazuje, že Evropa byla v problémech už v době, kdy evropská regulace v oblasti technologií neexistovala. „Téměř dvě desetiletí však evropská digitální ekonomika regulována nebyla. A přesto EU nebyla schopna vychovávat společnosti jako Microsoft nebo Apple,“ shrnul Verdi.

Bradfordová upozornila, že zatímco Američané zvolili přístup tvrdící, že přísnější regulace digitální ekonomiky nevyhnutelně ohrožuje inovace a podkopává technologický pokrok, Evropská unie si zvolila jinou cestu a digitální ekonomiku „reguluje přísnými předpisy o ochraně osobních údajů, antimonopolními předpisy, předpisy o moderování obsahu a dalšími digitálními předpisy, jejichž cílem je formovat vývoj technologické ekonomiky směrem k evropským hodnotám v oblasti digitálních práv a spravedlnosti“.

Souvislost mezi digitální regulací a technologickým pokrokem je však dle ní podstatně složitější, než jak se dosud domnívala veřejná diskuse, američtí zákonodárci, technologické společnosti i někteří vědci a vzestup amerického technologického byznysu měly zažehnout zcela odlišné skutečnosti, které EU doposud nebyla schopna napodobit.

Co tedy stojí za neúspěchem Evropy? Bradfordová boří hned hlavní pilíř Evropské unie, když tvrdí, že jednotný trh „neexistuje“, ale je jich 27. „A pro inovátory je těžší škálovat, když se musíte vypořádat s 27 kulturami, 27 správními orgány a 24 úředními jazyky,“ vysvětluje Verdi.

Právě jednotný trh je přitom to, co Brusel považuje za svůj největší úspěch. „Jednotný trh EU, který vznikl v roce 1993, je jedním z největších úspěchů Evropské unie. Zaručuje volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu na celém území EU – tzv. ‚čtyři svobody‘. Dále umožňuje občanům EU žít a pracovat kdekoli v EU a poskytuje jim lepší pracovní příležitosti,“ píše se na stránkách Rady EU.

Studie si také všímá, že zatímco se evropské technologické start-upy se při financování obvykle spoléhají na banky, které se vyhýbají riziku, americké technologické start-upy se spíše naopak spoléhají na rizikový kapitál a zatímco americký režim umožňuje nový začátek v případě selhání projektu, evropské zákony o úpadku „bývají nemilosrdné“, či na imigrační zákony, které dle Verdiho „vyhánějí talenty“. Upozornil, že za významným úspěchem amerických firem stojí lidé z Indie, Kanady, Izraele, Spojeného království, Číny i několika zemí EU včetně Německa, Francie či Irska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jh, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 08.05.2024 15:56:45
Brusel již bohuźel označuje ideologické primitivy typu Pavel,Fiala,Rakušan a to je k pokroku směšně málo,firmy hodnotí naštěstí všechny parametry obchodních úspěchů a mezi ně srážka s ideologickým blbem rozhodně nepatří. Takže úspěchy,pokud nějaké byly,spolkly sebe sama a dál jíž není nic,nic pozitivního o co by se mohla budoucnost opřít. Klubko fňukalů,zahleděných do sebe,kňourajících napravo,nalevo,mělo být rozprášeno do všech světových stran a přinejmenším zapomenuto jako mazaně neohrabaný způsob jak přijít k zisku zdarma či blábolením nesmyslů. Dokud tomu tak nebude,vše pozitivní bude jen kamufláž,čekající na zhroucení. Načekáme se až nějaká síla rozjede něco smysluplného,úspěšného v prostředí rdoušeném pletichářskými zájmy někoiika desítek podivínů,kterých se bůhvíproč národ nechce zbavit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…