„Vysadím je přímo na náměstí v Bruselu.“ Orbán začal hrozit EU

05.10.2024 15:45 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán se rozhodl s unijním právem se nepárat. V červnu přišla z Evropské unie Maďarsku povinnost zaplatit 200 milionů eur a jeden milion eur za každý den prodlení, protože se nepodřídilo evropské migrační politice ohledně přijímání migrantů a vyřizování jejich „práva na azyl“. Nyní EU prostřednictví Evropské komise oznámila, že je konec legrace. Sankce bude Maďarsku stržena z plánovaných peněz. Orbán začal vyhrožovat autobusy plnými migrantů, které převeze z maďarských hranic do centra Bruselu.

„Vysadím je přímo na náměstí v Bruselu.“ Orbán začal hrozit EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Viktor Orbán

Maďarsko se dlouhodobě brání přijímání migrantů z Blízkého východu a Afriky. Vystavělo na hranicích se Srbskem a Chorvatskem žiletkový plot a odpírá migrantům vstup na své území. V roce 2020 Maďarsku Soudní dvůr EU nařídil pravidlům se podřídit. Maďarsko se nařízení soudu vysmálo a pokračovalo ve své politice uzavřených hranic a nevpouštění migrantů.

Následovala sankce ze strany Evropské komise. Ta v polovině června 2024 Maďarsku uložila zaplatit pokutu 200 milionů eur (5 miliard korun) s tím, že zaplatit má Maďarsko do 17. září 2024. Za každý den prodlení pak Maďarsku komise naordinovala pokutu jeden milion eur. Viktor Orbán se vyhrožování Bruselu zasmál – a nezaplatil.

„Vzhledem k tomu, že Maďarsko stále nesplnilo rozsudek z roku 2020 (s výjimkou takzvaných tranzitních zón na maďarsko-srbské hranici, které Maďarsko uzavřelo před vydáním tohoto rozsudku), podala Evropská komise novou žalobu pro nesplnění povinnosti, ve které se domáhala uložení finančních sankcí,“ informoval o prohlášení soudu Deník. Podle soudu Maďarsko „vážně narušilo zásadu solidarity a spravedlivého sdílení odpovědnosti mezi členskými státy".

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 8260 lidí
„Podle dnešního rozhodnutí Soudního dvora EU dostane Maďarsko jednorázovou pokutu 200 milionů eur plus jeden milion eur denně za to, že nedovolí vstup nelegálním migrantům. Jde o rozhodnutí, které je pobuřující a nepřijatelné,“ informoval o slovech maďarského premiéra Orbána The Guardian. „Finančnímu vydírání bruselských byrokratů neustoupíme! Budeme chránit hranice a budeme chránit maďarský lid!“ prohlásil Orbán.

18. září 2024 pak Evropská komise oznámila, že nezaplacené sankce strhne Maďarsku z budoucích plateb z unijního rozpočtu, které mají směrovat do rozpočtu Budapešti. „Nyní nastává takzvané kompenzační řízení, kdy odečteme 200 milionů z nadcházejících plateb Maďarsku z rozpočtu EU,“ řekl mluvčí Evropské komise Balazs Ujvari.

A Viktor Orbán se ozval. „Zdá se, že byrokraté v Bruselu nechápou poselství. Pokud nás budou nadále obtěžovat využíváním zákona o nelegální migraci, dopravíme migranty z maďarských hranic na hlavní náměstí v Bruselu (v souladu s pravidly stanovenými v jejich neúspěšném migračním paktu). Ustlali si postel a teď v ní musí ležet,“ napsal na síti X maďarský premiér.

V prosinci loňského roku k Maďarsku promluvil i Martin Rozumek, ředitel „nevládní neziskovky“ Organizace pro pomoc uprchlíkům. Maďary ve svém příspěvku do veřejné diskuse označil za „pitomce“. „Maďarsko vybudovalo hraniční plot v délce 175 km na hranici se Srbskem, a kratší plot na hranici s Chorvatskem. Na několika místech mají ti pitomci už druhou řadu plotu, u kterého se místní a cizí politici z půlky Evropy s oblibou fotí. Podle německých čísel ovšem maďarské ploty zjevně nikoho nezastavily, zřejmě se chce Orbán tímto způsobem domoci zmrazených EU fondů,“ napsal v prosinci loňského roku Rozumek. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je třeba si uvědomit co za osly sedí v EP, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 05.10.2024 16:17:29
je tam 720 lidí, z těch se asi jen 500 zajímá o činnost parlamentu. Zbývajících 200 ani nechodí na hlasování. Z těchto 500 lidí je asi 400 etrémistických liberálů, zelených šílenců a rusofobů. Tito úředníci jsou pouhé loutky globalistů a korporátů, samolibí technokrati s platem 30 000 euro, kteří nemají ponětí, jak žijí běžní občané v EU.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…