100 nových nelegálních továren na tabák. Končící koordinátor začal v ČT mluvit

28.08.2024 22:50 | Monitoring

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil končí ve funkci. Nadále bude jenom poradcem předsedy vlády. V Interview ČT24 odmítl, že by svůj boj proti výrobě a obchodu s návykovými látkami vzdal. Chce podle svých slov jen změnit způsob, jak na věci upozornit. „Chci mluvit správně a dávat na stůl ryzí návrhy. Ve vrcholné politice je mnoho tlaků. Je to velká hra,“ uvedl Vobořil ke svému odchodu. Prozradil, zda jej mrzí pozdvižení, které vyvolal informací kolem kokainu ve Sněmovně.

100 nových nelegálních továren na tabák. Končící koordinátor začal v ČT mluvit
Foto: ČT24
Popisek: Jindřich Vobořil

Na pozici protidrogového koordinátora Vobořil skončí na konci srpna. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Dál by měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. Na jeho odchod tlačili třeba vládní lidovci či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Není Vobořilovi dnes zpětně líto, že po nálezu kokainu na záchodech Poslanecké sněmovny použil slova, která lze prezentovat tak, že o poslancích řekl, že berou kokain? „Všichni víme, že se kokain užívá, obzvláště u lidí, kteří mají peníze, víme, že je to v Praze, a víme, že to občas bylo i ve Sněmovně. To, že se to tam vždy objevilo, to jako není domněnka... Na tom není nic divného,“ a uvedl, že samozřejmě ne všichni poslanci kokain užívají, v pořadu Interview ČT24.

„Myslím si, že tam někdo chodil po Poslanecké sněmovně a používal to jako dobrou rétoriku: podívejte se, co ten Vobořil zase říkal,“ uvedl teď v Interview Jindřich Vobořil, který si ale nemyslí, že by to byl hlavní důvod k jeho rezignaci. „Nakonec jsem přivítal rozhovor s premiérem, my jsme se dohodli na nějakém ukončení,“ dodal Vobořil, který z funkce stejně chtěl odejít ke konci roku.

Boj proti výrobě a obchodu s návykovými látkami ale nehodlá vzdát: „Já to nevzdávám. Spíš do toho chci jít jinak. Věřím tomu, že ten výtlak udělám jiným způsobem a že ho možná udělám lépe. Chci změnit způsob, jak ty věci prosazovat v politice. Neznamená to, že balím kufry a odcházím.

„Ve vrcholné politice je vždy mnoho kompromisů a mnoho tlaků. Často je tam mnoho falešných argumentů, které vypadají jako věcné, jako technické... Za těch patnáct let už to znám a blbě se v tom manipuluje. Často sedíte na nějakém zásadním jednání, kde se říkají nějaké argumenty. A vy víte, že ty argumenty jsou zástupné. Reálné motivy se nedají říct, protože je tam spoustu zájmů. Takže se vede spor o zástupných argumentech. A vy víte, že člověk, který sedí naproti vám, říká nějaké technické a legislativní důvody, a on ví, že já vím, že si to vymyslel,“ popisoval Vobořil.

„Proto jsem si řekl, že v nějaké chvíli vystoupím z této časti boje, z té hry, protože často je to velká hra. A to proto, že potřebuje držet tu linku, kam to má dorazit. A to je hra. To je hra v té politice, v té státní správě.

Tlak na politiku nedokážete vytvořit jenom zevnitř. Tam musíte pořád s někým vycházet. Máte několik stran, které mají různý pohled, různé priority.“

„Chci si dát možnost toho, abych mohl mluvit správně a mohl dávat na stůl ryzí návrhy. Abych mohl na stůl dávat argumenty, kterým věřím, a nehledat neustálé kompromisy,“ řekl, že chce rozjet v tomto směru think-tank, který zde chybí. „Chci to vzít z expertního hlediska a přijít s tlaky na tu politiku a veřejnost informovat odjinud. Doufám, že se mi to podaří,“ uvedl Vobořil.

Poukázal, že kolem návykových látek se točí mnoho peněz. „V EU je postaveno 100 nových nelegálních továren na tabák. Někdo je financoval. Ve velmi krátké době. (...) Ve chvíli, kdy nám naroste nelegální trh ze tří skoro na 20 %, tak je to třeba ztráta deseti miliard (na daních), které někam odtékají,“ řekl v Interview Jindřich Vobořil.

Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína, ale i po svém komentáři k nálezu kokainu ve Sněmovně. Na jeho odchod tlačili třeba vládní lidovci či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Topolánkův drsný sexuální příměr. Kvůli Síkelově novému místu

15:12 Topolánkův drsný sexuální příměr. Kvůli Síkelově novému místu

Ještě nedávno se zdálo, že by český kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela mohl v Evropské komisi dos…