1090 Kč. Elon Musk začal voličům rozdávat peníze

07.10.2024 9:55 | Zprávy

47 dolarů, v přepočtu 1 090 Kč. Tolik slibuje americký miliardář Elon Musk těm, kdo doporučí někoho pro podpis petice na podporu prvního a druhého dodatku americké ústavy. Ovšem nabídka je omezena. Jednak časově, platí jen do 21. října. Ale hlavně oblastně. Peníze jsou jen za ty, kdo žijí v tzv. swing states, tedy ve státech, které rozhodnou o tom, kdo bude příští americký prezident. Musk si přeje, aby to byl Donald Trump a evidentně nehledí na peníze. Celá akce by mohla přijít až na 329 milionů dolarů.

1090 Kč. Elon Musk začal voličům rozdávat peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Bez peněz do voleb nelez. Volební kampaň se sice dá vést levně, ale bez finančních prostředků není možné ve volbách zvítězit, zvláště v těch velkých. Reklamní spoty, setkání s voliči, samolepky, marketéři, to vše něco stojí.

Proto se Donaldu Trumpovi nesporně hodí, že ho začal podporovat miliardář Elon Musk. Nedávno se například zúčastnil jeho setkání s voliči v okresu Butler, kde byl na Donalda Trumpa spáchán atentát.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11453 lidí
Musk ale pomáhá Donaldu Trumpovi ke zvolení i jinými způsoby. Nedávno založil America PAC. PAC je zkratka Political action committee (komise pro podporu politiky), tedy organizaci, která neplatí daně a shromažďuje finanční prostředky vybrané od dárců, které následně používá na placení kampaní pro nebo proti kandidátovi.

Muskův America PAC se zřejmě bude nejvíce angažovat v tzv. swing states. To jsou státy, kde není jisté, který kandidát v nich vyhraje. V americkém volebním systému totiž výhra ve státě znamená (až na několik málo výjimek), že výherci připadnou všichni volitelé z daného státu, tj. jedná se o systém všechno nebo nic. O některých velkých státech už je rozhodnuto, například Kalifornie se svými 54 voliteli je celkem bezpečně demokratická, naopak Texas a jeho 40 volitelů volí republikány.

V těchto volbách se za swing states považuje sedm států. Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severní Karolína, Pensylvánie a Wisconsin. America PAC chce v těchto státech vybrat jeden milion podpisů pro petici, která by podpořila první a druhý dodatek americké ústavy. A k tomu nabízí i finanční pobídku. Za každého „doporučeného“ voliče ze swing state, který petici podepíše, dostane ten, kdo ho doporučil 47 dolarů, v přepočtu přibližně 1 090 Kč. První a druhý dodatek americké ústavy řeší svobodu slova, tisku, náboženského vyznání, a také právo na držení zbraní.

„Za každou osobu, kterou doporučíte a která je voličem v rozhodujícím státě, získáte 47 dolarů! Snadné peníze,“ slibuje sám miliardář na sociální síti. Zatímco pro voliče se jedná o snadné peníze, pro miliardáře jde o těžké peníze. Bráno velice zjednodušeně, pokud by v každém státě, ve kterém je to možné, doporučili celý milion podpisů, vyšplhala by se vyplacená suma na 329 milionů dolarů (7,6 miliardy korun). Pro Muska by se ovšem nejednalo o podstatnou část jeho jmění, které je magazínem Forbes vyčísleno na 264 miliard dolarů. Nabídka je navíc časově omezena, a to do 21. října. Také není řečeno, že by byl někdo omezen na počtu doporučených.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…