1090 Kč. Elon Musk začal voličům rozdávat peníze

07.10.2024 9:55 | Zprávy

47 dolarů, v přepočtu 1 090 Kč. Tolik slibuje americký miliardář Elon Musk těm, kdo doporučí někoho pro podpis petice na podporu prvního a druhého dodatku americké ústavy. Ovšem nabídka je omezena. Jednak časově, platí jen do 21. října. Ale hlavně oblastně. Peníze jsou jen za ty, kdo žijí v tzv. swing states, tedy ve státech, které rozhodnou o tom, kdo bude příští americký prezident. Musk si přeje, aby to byl Donald Trump a evidentně nehledí na peníze. Celá akce by mohla přijít až na 329 milionů dolarů.

1090 Kč. Elon Musk začal voličům rozdávat peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Bez peněz do voleb nelez. Volební kampaň se sice dá vést levně, ale bez finančních prostředků není možné ve volbách zvítězit, zvláště v těch velkých. Reklamní spoty, setkání s voliči, samolepky, marketéři, to vše něco stojí.

Proto se Donaldu Trumpovi nesporně hodí, že ho začal podporovat miliardář Elon Musk. Nedávno se například zúčastnil jeho setkání s voliči v okresu Butler, kde byl na Donalda Trumpa spáchán atentát.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11771 lidí
Musk ale pomáhá Donaldu Trumpovi ke zvolení i jinými způsoby. Nedávno založil America PAC. PAC je zkratka Political action committee (komise pro podporu politiky), tedy organizaci, která neplatí daně a shromažďuje finanční prostředky vybrané od dárců, které následně používá na placení kampaní pro nebo proti kandidátovi.

Muskův America PAC se zřejmě bude nejvíce angažovat v tzv. swing states. To jsou státy, kde není jisté, který kandidát v nich vyhraje. V americkém volebním systému totiž výhra ve státě znamená (až na několik málo výjimek), že výherci připadnou všichni volitelé z daného státu, tj. jedná se o systém všechno nebo nic. O některých velkých státech už je rozhodnuto, například Kalifornie se svými 54 voliteli je celkem bezpečně demokratická, naopak Texas a jeho 40 volitelů volí republikány.

V těchto volbách se za swing states považuje sedm států. Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severní Karolína, Pensylvánie a Wisconsin. America PAC chce v těchto státech vybrat jeden milion podpisů pro petici, která by podpořila první a druhý dodatek americké ústavy. A k tomu nabízí i finanční pobídku. Za každého „doporučeného“ voliče ze swing state, který petici podepíše, dostane ten, kdo ho doporučil 47 dolarů, v přepočtu přibližně 1 090 Kč. První a druhý dodatek americké ústavy řeší svobodu slova, tisku, náboženského vyznání, a také právo na držení zbraní.

„Za každou osobu, kterou doporučíte a která je voličem v rozhodujícím státě, získáte 47 dolarů! Snadné peníze,“ slibuje sám miliardář na sociální síti. Zatímco pro voliče se jedná o snadné peníze, pro miliardáře jde o těžké peníze. Bráno velice zjednodušeně, pokud by v každém státě, ve kterém je to možné, doporučili celý milion podpisů, vyšplhala by se vyplacená suma na 329 milionů dolarů (7,6 miliardy korun). Pro Muska by se ovšem nejednalo o podstatnou část jeho jmění, které je magazínem Forbes vyčísleno na 264 miliard dolarů. Nabídka je navíc časově omezena, a to do 21. října. Také není řečeno, že by byl někdo omezen na počtu doporučených.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 10 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…