66% šance na výhru Trumpa. „Na Bidena se úplně vykašlete.“

27.06.2024 10:48 | Zprávy

Guru průzkumů veřejného mínění Nate Silver dává Donaldu Trumpovi 66% šanci na vítězství v prezidentských volbách. Na adresu dnes vládní demokratické strany poznamenal, že by udělala lépe, pokud by na prezidenta nominovala někoho jiného než Bidena.

66% šance na výhru Trumpa. „Na Bidena se úplně vykašlete.“
Foto: Repro: X
Popisek: Donald Trump v rozhovoru s Nigelem Faragem na GB News hovoří o NATO

„Kandidát, o kterém si upřímně myslím, že má větší šanci (Trump), není kandidát, u kterého bych si vítězství přál,“ napsal Silver. Na jeho vyjádření upozornil server televize Fox News.

K uvedeném závěru dospěl Silver analýzou dat ze 40 tisíc simulací. Z těch dovodil, že Trumpova šance na vítězství je 65,7 procenta. Bidenova šance na výhru podle Silvera čítá 33,7.

Není přitom bez zajímavosti, že Biden má šanci získat celkově větší počet hlasů voličů, ale Trump získá důležité státy, viděno z hlediska počtu volitelů, což mu nakonec přinese vítězství. To se ostatně stalo i v roce 2016, kdy Hilary Clintonová získala větší počet hlasů voličů, ale Trump získal větší počet volitelů.

Podle Silvera má Biden šanci tento pro sebe nepříznivý trend ještě zvrátit. Např. výběrem vhodného kandidáta na viceprezidenta či viceprezidentku.

V roce 2012 Silver předpověděl Obamovo vítězství. V roce 2016 dával najevo, že by si přál vítězství Hilary Clintonové, ale jedním dechem dodával, že Trump má reálnou šanci vyhrát. V roce 2020 odhadl Bidenovu šanci na vítězství na 90 procent.

A teď by podle něj vládní demokratická strana měla zvážit výměnu Bidena za mladšího prezidentského kandidáta.  

„V žádném případě to není skvělá situace pro demokratickou stranu, ale musíte tuto otázku důkladně prozkoumat. Jsou to samozřejmě důležité volby. Nemělo by být tabu, o kterých se nemluví,“ napsal už v květnu na sociální síti.

Odhady CNN říkají, že by Trump mohl získat 272 volitelů, což by mu k vítězství stačilo. Biden by získal jen 225 volitelů, a pokud by chtěl pomýšlet na vítězství, potřeboval by na svou stranu získat ještě alespoň 45 volitelů.

Odhady CNN

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prezidentské volby v USA jsou pouze o tom,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 27.06.2024 11:45:16
které skupiny tamějších boháčů budou mít svého člověka v Bílém domě. Ostatní je pouze show pro hodně naivní Amíky. Korespondenční volby a software na zpracování výsledků voleb dokážou pravé divy. V Americe i u nás.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…