A Rakušan nic? Po atentátu na Trumpa padaly hlavy. Srovnání, které nepotěší

27.07.2024 10:33 | Komentář

Vzpomínáte, jak se v komedii Vesničko má, středisková „nastavovalo zrcadlo americké společnosti“? Nyní jsme svědky té samé situace, jen se karta obrátila a USA nám ukázaly, jak se řeší bezpečnostní problémy a pochybení zasahujících složek. Přiznání a rezignace tam, mlčení a lži v České republice. Takhle to chodí na Západě, k němuž naše stávající vládní reprezentace údajně tolik vzhlíží, napsala k tomu známá komentátorka. Je směšné a zároveň smutné sledovat ty rozdíly, řekl k tomu jeden z pozůstalých po střelbě na FF UK.

A Rakušan nic? Po atentátu na Trumpa padaly hlavy. Srovnání, které nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelba na Filozofické fakultě UK si vyžádala nejméně 15 obětí. Podlý útočník je po smrti také

Komentátorka CNN Prima NEWS Karolína Stonjeková se ve svém článku na témže serveru zabývá právě rozdílnými reakcemi na násilné incidenty v USA a v Česku, konkrétně pokusem o atentát na Donalda Trumpa a střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Mimo jiné kritizuje české politiky za to, že často prohlašují, že „patříme na Západ“, ale jejich reakce na krizové situace tomu neodpovídají. Zatímco v USA prezident Joe Biden po pokusu o atentát na svého tehdejšího soupeře v boji o prezidentský úřad okamžitě nařídil prověrku bezpečnostních opatření, v Česku zůstáváme u prázdných slov. 

Jaká byla reakce v USA?

Jak již bylo zmíněno, prezident Joe Biden okamžitě nařídil prověrku bezpečnostních opatření, aby zajistil a prověřil ochranu politických představitelů USA.

Navíc šéfka tajné služby Kimberly Cheatleová bez okolků a průtahů přiznala, že došlo k největšímu selhání její agentury za poslední desetiletí. Druhý den po tomto přiznání pak rezignovala.

„Takhle to chodí na Západě, k němuž naše stávající vládní reprezentace údajně tolik vzhlíží,“ dodala k tomu Karolína Stonjeková.

A jak jsme reagovali u nás v České republice?

České instituce jsou naproti tomu kritizovány za nedostatečnou akci a pouze verbální reakce.

Byli jsme svědky vymlčování, zastírání, lží a přesvědčování veřejnosti, že nikdo nepochybil.

„Lži o tom, že policie při pátrání po vrahovi vlastně ještě nevěděla, že hledá vraha. Lži o kamerovém záznamu z fakulty, který údajně nešlo použít. A nakonec zřízení parlamentní vyšetřovací komise – ovšem až po půl roce od masakru,“ shrnuje situaci u nás komentátorka.

Tuzemští politici se podle ní často odkazují na příslušnost k Západu, ale chybí jim skutečné činy odpovídající těmto prohlášením. Jejich proklamace o patření k Západu nejsou doprovázeny konkrétními kroky a opatřeními. Zvláště zarážející je srovnání akceschopnosti, efektivity a komunikace českých politických špiček ve srovnání s USA.

Svoje nám k tomu řekl i jeden z pozůstalých po obětech tragédie na FF UK.

„Je směšné a zároveň smutné sledovat ty rozdíly. V USA to jde vyšetřit rychle,a to i s přiznáním zodpovědnosti za pochybení bezpečnostního aparátu a hlavně bez umlčování veřejnosti a u nás jsme svědky pravého opaku a v podstatě divadla, kdy se policejní prezident veřejně zastane svého opakovaně ze lži usvědčeného podřízeného a prohlásí, že nelhal úmyslně,“ narážel námi oslovený muž, který si nepřál být veřejně jmenován, na události nedávno minulé.

„Uvědomuji si, že některá jeho vyjádření nebyla zcela přesná, nicméně jsem zároveň přesvědčen, že v žádném případě vědomě nelhal. Dokážu ale pochopit, že s ohledem na tlak, kterému je vystaven, se toto může stát,“ reagoval totiž před několika dny policejní prezident Martin Vondrášek na otázku serveru Novinky.cz ohledně toho, zda mu nevadí, že pražský policejní ředitel Petr Matějček neříkal pravdu.

Jeho mluvčí ještě upřesnil, že se ani nechystá Matějčkův odchod a že má naopak plnou Vondráškovu důvěru.

Podobně pak mluvil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsou to pouze mediální spekulace, které nemá smysl dál komentovat,“ napsal Novinkám.

Dodejme ale, že sám pražský policejní ředitel Matějček v červnu v Parlamentu na Bezpečnostním výboru prohlásil, že provede sebereflexi. Od té doby se ale nestalo v tomto směru vůbec nic, policejní ředitel dál sedí na své židli a jak vidno, má podporu a důvěru nadřízených i přesto, že byl několikrát usvědčený ze lži.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

SPOLU a PIRSTAN na věčné časy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 27.07.2024 11:52:16
Partu SPOLU a PIRSTAN neschopná, nefunkční vláda nezajímá. Potřebují se u koryt udržet co nejdéle a nahrabat si co nejvíce. Nikdo nevěří a všichni občané si přejí jejich demisi. Přesto si podvodem zajistí vládu na věčné časy. Vítejte v totalitní zemi.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…