A povolení máš? Kultura bumážky v ČR i v Unii. Mussolini by měl radost

03.08.2024 19:30 | Komentář

„Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát.“ Tento citát Benita Mussoliniho skvěle vystihuje přístup nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. Kultura bumážky, kterou zde máme, zajišťuje, že každý, koho by napadlo něco prodávat, vyrábět nebo něco podnikat, si to dvakrát rozmyslí. Kdo pak podniká? Ti, kdo dobře vědí, že vás bez bumážky musí nejdříve někdo chytit. A ti, kterým je nějaká bumážka ukradená.

A povolení máš? Kultura bumážky v ČR i v Unii. Mussolini by měl radost
Foto: pixabay.com
Popisek: Manažer - ilustrační foto

Představte si unikátní situaci. Zemře vám vzdálený strýček, o kterém jste ani nevěděli. Odkáže vám sto lahví vína. Vy víno nepijete, zakládat vinný sklípek se vám nechce. Tak si řeknete, že si uděláte stánek a víno prostě prodáte, třeba i pod cenou. Odpovězte si sami - víte, co musíte všechno splnit, abyste mohli láhve prodat? Jak dlouho bude trvat sehnat všechna povolení? A hlavně, co se vám může stát, pokud je mít nebudete?

V Česku, ale nejen tady, máme kulturu bumážky. Kdo chce něco dělat, musí mít od úřadů povolení. Tedy pokud to chce dělat bez rizika, že na něj přijdou státní orgány a napaří mu pokutu. Často se jedná jen o hlášení činnosti. Ale i tak. Bumážka zpomaluje, prodlužuje nebo rovnou znemožňuje to, co by jinak nebyl problém. Co víc, kultura bumážky to dělá sama o sobě. Protože každý tak nějak podvědomě tuší, že na všechno bumážku potřebuje. Pro spoustu lidí je už to, že budou muset zjišťovat, jaké všechny úřady budou muset oběhat a s kolika mizerně placenými, unuděnými úředníky se budou muset bavit, dostatečná výstraha, aby se na jakoukoliv vlastní iniciativu vyprdli.

Pro příklady není nutné chodit daleko. Například „nelegální výrobce sádla“ z Vyškovska. V článku není ani stopa po tom, že by po výrobcích bylo někomu špatně. Jenom že „inspektoři na místě zjistili, že v provozu, který není pro tuto činnost schválen a registrován krajskou veterinární správou, probíhala výroba potravin. Část výroby navíc běžela v nevyhovujících podmínkách pod širým nebem.“ A že potraviny měly neznámý původ. Nebo zimní kauza „prodeje vánočního cukroví načerno“.

Můžeme zabrousit i do politiky, konkrétně k Filipu Turkovi a jeho zahradnímu domku. „Původní zahradní domek, který na pozemku stál, byl nyní nepovoleně rozšířen na větší půdorys. Střecha je protažena a vytváří u objektu velkou pergolu,“ píší SeznamZprávy. „Základní problém Turkovy stavby spočívá v tom, že platný územní plán v inkriminované lokalitě vůbec stavět nedovoluje,“ dodávají. Co všechny tyto případy spojuje? Dotyční neměli bumážku. A jejich aktivity vůbec nikoho nepoškodily. Kromě útlocitu těch, kteří si myslí, že si lidé nemohou přece jen tak dělat, co chtějí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

12:00 „Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

Lidi šetří. Spojují oběd s večeří. I to jsme se dozvěděli při návštěvě Českého Krumlova. Mluvili jsm…