Analytik: Další ministr Nečasovy vlády v televizi a já strašně trpěl

13.11.2011 11:55 | Zprávy

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Spor ministra vnitra a policejního prezidenta, to byly jediné konkrétní závěry, jež nedělní Partie televize Prima nabídnula svým divákům. Další témata, jako například Generální inspekce či aktuální kauza ministra Kocourka, skončily obecnými frázemi.

Analytik: Další ministr Nečasovy vlády v televizi a já strašně trpěl
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

"Dotáhne policie případ Martina Kocourka do konce? Na to se zeptáme ministra vnitra Jana Kubice a experta ČSSD, poslance Jeronýma Tejce," řekl v první minutě moderátor Punčochář k případu, který v uplynulých dnech donutil k rezignaci ministra průmyslu a obchodu.

"Je nutné, aby pan ministr vysvětlit, jak to bylo," reagoval Tejc. "Tato záležitost nekončí, a to ani kolem pana Kocourka, ani kolem pana Vondry. My chceme, aby ty případy byly vyšetřeny. Odchod nestačí, ten by se stejně stal během několika týdnů," doplnil Tejc.

Pro ParlamentníListy.cz přináší jako obvykle své mediální hodnocení analytik Břetislav Polách. "Zastavit bych se chtěl zejména u ministra vnitra. Je patrné, že nemá žádné velké, mediální experty v týmu, protože se málokdy vidí, aby na prvních pět otázek takto vysoký politik odpověděl buďto pokrčenými rameny, anebo slovesem nevím, což Kubice udělal. Nevěděl, jak se do MfD dostaly dokumenty o účtech ministra Kocourka, neptal se na to, nezjišťoval podrobnosti, nemá informace o tom, že by šlo o únik z policejního spisu, ale jestli tomu tak skutečně není, to neví, protože nad tím takto neuvažoval..." říká Polách.

TÉMATA:


Jelikož Kocourkova kauza v nedělní Partii televize Prima vyzněla brzy do ztracena a diváci se nedozvěděli nic nového, přeskočil moderátor na téma chystaného zákona o Generální inspekci policie ČR.

Oba hosté se víc než u obsahu předkládaného materiálu pozastavili u jména možného šéfa této organizace. Zástupce sociální demokracie připustil, že generálním ředitelem musí být člověk výhodný jak pro koaliční, tak opoziční strany. Jan Kubice dodal, že modely mohou být dva. "Je to natolik specifická práce, že by to měl být spíš odborník, než politicky orientovaný člověk," řekl ministr vnitra s tím, že konkrétní jména zatím nebude ventilovat na veřejnost. "Jména mám, jsou to lidé uvnitř policie," přiblížil.


Z policejních řad:

  • Zdeněk Buřič, šéf Unie bezpečnostních sborů, v pondělí v pořadu s Bárou Tachecí v televizi Prima uvedl, že policisté plánují svoji účast na protestech, jež se mají konat 17. listopadu v Praze. Slíbil, že protesty nepoškodí širší nestávkující veřejnost. Na tom, že je důvod, aby se konaly, však trvá.
  • Návrh ministerstva vnitra snížit policii v příštím roce rozpočet o 1,37 miliardy korun by měl podle policejního prezidenta Petra Lessyho drtivé následky. Takové úsporné opatření by zejména přineslo propouštění policistů, jejichž počty se už delší čas nebezpečně snižují. Lessy to řekl s tím, že proti návrhu ministerstva chce při nejbližším jednání s jeho představiteli vznést námitky.
  • Ministr Kubice o korupci v Česku: Za půl roku se to tu nezmění v království boží.
  • V minulých dnech vydalo ministerstvo vnitra bez většího povšimnutí veřejnosti tiskovou zprávu o zdvojnásobení výnosů z trestné činnosti, které plynou zpět do státního rozpočtu. Následující den se zveřejnila neméně důležitá informace o navýšení prostředků celého resortu na rok 2012 o 900 milionů. Zda spolu tyto informace souvisí či nikoli, se dá jen spekulovat.
  • Policisté se začali zabývat případem možné korupce při udělování prezidentské milosti. Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje budou nyní shromažďovat a vyhodnocovat informace. Až poté se rozhodnou, zda zahájí úkony trestního řízení či nikoliv.

"Partie TV Prima znovu ukázala svou neschopnost, respektive její dramaturgie," hodnotí analytik Polách. "Vybrat si dva lidi, kteří spolu za rok neměli konflikt, je naivní hloupost. Tejc prakticky celý pořad mluvil politicky. Strojově koukal na moderátora a na druhého hosta, nedělal žádná gesta, nezvyšoval hlas. Odrecitoval stranická usnesení, opakoval dokola věci, které běžný divák nechápe, a jsou mu jedno. Jan Kubice na straně druhé stále působí jako člověk, který neumí tak dobře mluvit a vystupovat.

Všechno se snaží říkat svými slovy, takže divák tomu nějak rozumí, ale dopad těchto slov nedomyslí. Hovořím například o složení komise uvnitř Poslanecké sněmovny, kontrole Městské policie, komisy ministra vnitra. Na to by měla televize Prima vyčlenit pět minut v rámci Krimi zpráv. Palčivá témata současnosti se beztak neřešila a ti, kterých se měla debata primárně týkat, policisté, si stejně neudělali žádný závěr," doplňuje Polách.


"Určitě nejsem spokojenej s přístupem policejního prezidenta a v současnosti jsou velmi narušeny vztahy mezi mnou a jím," poslal Kubice jasný vzkaz šéfovi policie. Vzájemný spor se týká úsporných opatření, proti nimž Petr Lessy vystoupil. Jeroným Tejc připustil, že sice nebyl spokojen s výběrem Petra Lessyho, na straně druhé přiznal, že některým jeho postojům zcela rozumí. "Například sloučení celostátních útvarů na úrovni ÚOOZ není dobré." Policie je podle Tejce v současnosti v chaosu a rozkolísaná. Podle něj Lessy pouze napravuje špatné kroky, jichž se dopustil exministr vnitra Ivan Langer.

"Kubice opravdu předvedl tragický výkon," říká závěrem Polách. "Aby ministr vnitra mávnul rukou nad možnými dalšími odchody policistů, to přeci nejde. Když mu moderátor kontroval tím, že už nyní odešli elitní detektivové a řadoví policisté se k odchodu chystají kvůli škrtům a komunikačním zmatkům, Kubice si podrbal ucho a odpověděl, že je to možné. Asi jsem si to ucho měl podrbat taky, abych toto neslyšel, ale nestalo se.

Kubice sice působí jako člověk z masa a kostí, ale diskutovat nezvládnul. V Partii měl jediné štěstí, že proti němu seděl ještě horší Tejc, který neustále opakoval názory ČSSD. Pokud by místo Tejce posadili nahrané audio vzkazy Bohuslava Sobotky, asi by se nic nestalo. Uznávám ale, že jako opoziční politik nemá příliš nástrojů, jak měnit aktuální rozložení a kroky Nečasovy vlády," uzavřel Polách své hodnocení.


K
AM DÁL:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…