BBC: Pozor. Rusko Ukrajince obklíčí, odřízne a oni neutečou

13.08.2024 11:52 | Monitoring

Ukrajina v současnosti provádí ofenzivní operaci v ruské Kurské provincii s cílem destabilizovat Rusko. Zpravodaj BBC pro otázky bezpečnosti však varoval, že pokračování ukrajinské ofenzivy nese značná rizika. Největším nebezpečím je možnost, že Rusko mobilizuje dostatek vojenských sil, aby obklíčilo a odřízlo ukrajinské jednotky, než se stihnou stáhnout. Existuje i riziko, že Rusko může zvýšit své útoky na ukrajinské civilní obyvatelstvo a infrastrukturu.

BBC: Pozor. Rusko Ukrajince obklíčí, odřízne a oni neutečou
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Podle zdrojů deníku The Guardian se na ukrajinské ofenzivní operaci v ruské Kurské provincii podílí několik brigád. „Jsme v ofenzivě. Cílem je roztáhnout pozice nepřítele, způsobit mu maximální ztráty a destabilizovat situaci v Rusku, protože není schopno chránit vlastní hranici,“ uvedl jeden z bezpečnostních činitelů Ukrajiny.

Zpravodaj BBC pro otázky bezpečnosti Frank Gardner poskytl analýzu aktuální situace v konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Podle Gardnera se ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému zatím riskantní krok, kdy ukrajinské síly vstoupily na ruské území, vyplatil. Prozatím.

„Kreml je ponížen, morálka Kyjeva se zvedla a objevují se náznaky, že Rusko bude možná nuceno přesunout část svých sil z Donbasu na jih,“ uvedl Gardner. Varoval však, že čím déle ukrajinské síly zůstávají uvnitř Ruska, tím větší jsou rizika.

Největším z nich je, že Rusko může  mobilizovat dostatek vojenských sil, aby obklíčilo a odřízlo ukrajinské jednotky, než se stihnou stáhnout. „Hromadné ztráty nebo hromadné zajetí zajatců by zmařily všechny nedávné výhody pro ukrajinskou morálku,“ upozornil Gardner.

V analýze též popsal, že vysoce postavený britský vojenský zdroj, který si nepřál být jmenován, uvedl, že na něj udělalo dojem, že Ukrajina používá „kombinované zbraně“. To znamená, že do Ruska nevstupuje pouze s lehkou pěchotou, ale i s ženisty, dělostřelectvem a dalšími podpůrnými jednotkami.

Nejmenovaný zdroj též upozornil na možné odvetné reakce Ruska. „Existuje riziko, že Moskva bude tímto útokem na svou vlast natolik rozhořčena, že zdvojnásobí své vlastní útoky na ukrajinské civilní obyvatelstvo a infrastrukturu,“ řekl britský vojenský zdroj pro BBC.

Ač tedy ukrajinská ofenziva zvýšila Ukrajincům morálku, podle analytiků s sebou přináší nové nebezpečí, které by mohlo znamenat zvýšené utrpení pro civilisty a zhoršení humanitární situace v regionu.

Putin se o aktuální situaci v pondělí ve státní televizi vyjádřil takto: „Jedním z očividných cílů nepřítele je zasévat neshody, rozpory, zastrašovat lidi, ničit jednotu a soudržnost ruské společnosti.“

„Hlavním úkolem ministerstva obrany je samozřejmě vytlačit nepřítele z našeho území,“ řekl na setkání úředníků.

Ukrajinský prezident Volodimir Zelenskyj ve svém projevu ofenzivu uznal a řekl, že „Rusko musí být donuceno uzavřít mír, když Putin chce tak moc bojovat“.

„Rusko přineslo válku jiným, teď se vrací domů. Ukrajina vždy chtěla jen mír a my mír určitě zajistíme,“ dodal Zelenskyj, cituje agentura Reuters.

Zelenskyj dále uvedl, že Rusko letos v létě podniklo téměř 2 000 přeshraničních úderů na ukrajinskou Sumskou oblast z oblasti Kurska a že tyto údery si zaslouží ukrajinskou odpověď.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Milouš Polák má dovolenou a zastupuje ho Alena Kratochvílová ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 13.08.2024 12:24:33
Její článek je přesně tím mediálním efektem, který očekává kyjevská vojenská junta. Co se týká těch ruských útoků na "ukrajinské civilní obyvatelstvo", bylo by jistě zajímavé srovnání obětí a škod např. s probíhající izraelskou genocidou Palestinců, Západem zcela vymlčovanou humanitární katastrofu v Jemenu, milióny obětí četných amerických agresí a brutální zacházení koloniálních mocností s původním obyvatelstvem kolonií. Ale co už, dvojí metr se vyplácí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…