Babišova velká bruselská hra. Nová frakce může zamíchat kartami

01.07.2024 17:31 | Monitoring

Novou europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu, kterou založili Viktor Orbán, Andrej Babiš a Herbert Kickl, nejspíše posílí italská Liga Mattea Salviniho. Nadále se spekuluje o možném příchodu polské strany PiS nebo slovenského Smeru. Naopak německá AfD prozatím tuto nově vzniklou frakci odmítla. I tak ale podle politologa Lukáše Valeše můžou mít Patrioti pro Evropu velký vliv na evropskou politiku, pokud se jim do 15. července podaří sehnat europoslance celkem ze sedmi zemí.

Babišova velká bruselská hra. Nová frakce může zamíchat kartami
Foto: Repro Facebook
Popisek: Založení nové frakce v europarlamentu

V neděli oznámili maďarský premiér Viktor Orbán, Andrej Babiš a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl vznik nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe). Početně již nyní vyhovují minimálnímu počtu europoslanců potřebnému pro vytvoření frakce. Potřebují však zástupce z dalších čtyř zemí, aby frakce byla registrována ze strany Evropského parlamentu.

Podle aktuálních informací se k nové frakci hodlá přidat italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Jeho Liga přitom patří mezi dominantní síly nacionalistické frakce Identita a demokracie.

„Chceme co nejvíce rozšířit hranice silného, vlasteneckého a jednotného klubu, který bude proti zákulisním dohodám,“ uvedl v neděli na síti X Salvini, který byl potěšen vznikem nové vlastenecké frakce.

Podle informací serveru iDnes.cz. na základe zdrojů italského tisku se Liga chystá do nové frakce přidat. „Salviniho Liga se stane součástí nové rodiny vlastenců,“ píší italská média. Požehnání nové frakci údajně dala i vůdkyně Národního sdružení Marine Le Penová. Právě s ní Salvini dlouhodobě úzce spolupracuje zejména v otázce nelegální migrace.  

Nadále se množí spekulace o připojení polské strany Právo a Spravedlnost, což nevyloučil bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki. To by ale oslabilo konzervativní frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), což není po chuti italské premiérce Giorgii Meloniové, protože by tím frakce přišla téměř o čtvrtinu europoslanců.

Naopak se nepotvrdily prvotní spekulace a do nové frakce nevstoupí německá pravicová AfD. Mluvčí spolupředsedkyně AfD Alice Weidelové Daniel Tapp agentuře DPA řekl, že to není na pořadu dne.

Patrioti pro Evropu mají na sehnání dostatečného počtu europoslanců ze sedmi zemí ještě čtrnáct dní. Datum 15. července totiž bylo stanoveno jako konečné pro vznik frakcí v Evropském parlamentu, aby bylo do zahájení prvního plenárního zasedání jasno, kolik je frakcí a kolik mají členů. Od toho se odvíjejí například finanční příspěvky a další náležitosti.

Podle politologa Lukáše Valeše jsou jednání o vstupu dalších subjektů do frakce Patrioti pro Evropu v tuto chvíli velmi nepřehledná. „Aby mohla nová frakce v Evropském parlamentu vzniknout, potřebuje alespoň 23 poslanců minimálně ze sedmi zemí. Zatím to vypadá, že o tuto frakci by mohl být zájem, ale ta jednání jsou natolik nepřehledná, že v současné chvíli toho opravdu moc nevíme,“ uvedl Valeš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Velkou neznámou je stále Smer slovenského premiéra Roberta Fica. „Smer by logicky do této konstelace zapadal, ale Fico zatím stále uvažuje o frakci evropských socialistů,“ vysvětlil Valeš.

Nová frakce by podle Valeše mohla mít poměrně velký vliv na fungování evropské politiky, protože o řadě věcí se rozhoduje těsnou většinou, a díky tomu mohou mít i menší frakce značný vliv. „Například Ursula von der Leyenová byla zvolena opravdu těsnou většinou. To znamená, že čím více bude Evropská unie nestabilní, tím více bude na takovýchto menších nebo středně velkých frakcích záležet,“ dodal Valeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 25 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

15:45 „To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

Bez řádné přípravy, neodzkoušené – tak začalo od prvního července (ne)fungovat digitální stavební ří…