Bartošek k ukrajinskému vpádu: Vzkaz obyvatelům Ruska, že jejich agresi nebude nikdo tolerovat

12.08.2024 22:20 | Monitoring

Napětí na Blízkém východě neustává. Mezinárodní společenství předpokládá íránský útok na Izrael jako odvetu za zabití šéfa Hamásu. Odveta by mohla přijít v těchto dnech, uvedl pro Interview ČT24 místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Věnoval se i výsledkům, které by mohl přinést ukrajinský útok v Rusku.

Bartošek k ukrajinskému vpádu: Vzkaz obyvatelům Ruska, že jejich agresi nebude nikdo tolerovat
Foto: ČT24
Popisek: Jan Bartošek

Írán trvá na potrestání Izraele za útok a zabití šéfa Hamásu. Podle Jana Bartoška může odveta přijít každým dnem. „Očekávalo se, že úder přijde bezprostředně. V současné době, co jsem sledoval vyjádření Izraele, očekávají úder každým dnem. Z pohledu symboliky by to dávalo smysl kolem 12. nebo 13. srpna, kdy je v Izraeli svátek. Budeme-li sledovat i nějakou symboliku, tak bych očekával, že v následujících dnech by k tomu útoku s velkou pravděpodobností mohlo dojít,“ míní poslanec KDU-ČSL.

„Pevně věřím, že případný úder nebude eskalovat do žádného velkého konfliktu. Všichni se toho samozřejmě bojí, všichni státníci se snaží Írán mírnit,“ dodal s tím, že scénář může být takový, že Írán odpoví jako v dubnu, kdy vystřelil přes 300 raket. „Všichni jsou připravení, ale nikdo si nepřeje, aby konflikt eskalovat. Kdyby k němu mělo dojít, je potřeba říci, že by se do konfliktu zapojili spojenci Izraele, tedy i USA,“ poznamenal v pořadu Interview ČT24 místopředseda Poslanecké sněmovny.

Připomněl, proč je nyní situace na Blízkém východě taková, jaká je. „Izrael vstoupil do Gazy poté, co teroristé Hamásu zaútočili na Izrael a povraždili a znásilnili 1300 obyvatel. V současné době na severu Izraele zabila íránská raketa 12 dětí. Izrael koná v rámci vlastní obrany. Izrael na to odpověděl, že zabil vysoké velitele Hizballáhu, byly zde i civilní oběti, což mě netěší, tudíž se očekává odpověď Íránu. Když ale máme možnost srovnat jednotlivé konflikty, tak ty civilní tam jsou, ale jejich počet s porovnáním s jinými konflikty je velmi nízký,“ dodal Bartošek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Díky takovým Bartoškům jsme s vypětím všech sil, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 13.08.2024 8:17:18
naskočili do vlaku, který ale zrovna jede do vozovny ke generální přestavbě. Kolem nás frčí rychlovlaky z Číny a BRICSu, a my začneme odmontovávat stará sedadla v tom euroamerickém křápu...Typické je, že zatímco Čína přistála na odvrácené straně Měsíce, od včerejška má největší přečerpávací elektrárnu na světě a její zkušební rychlovlak přesáhl rychlost 600 km/h, EU vymyslela neoddělitelná víčka od petek.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …