Bobošíková se bouří proti kontrole prezidentských petic. Hrozí soudem

15.11.2012 6:30 | Zprávy

O post prezidenta se možná nakonec utkají jen muži, které nominovaly jejich politické strany. Kontrola náhodného vzorku podpisů na všech peticích občanských kandidátů totiž prokázala přítomnost neplatných podpisů. Tento fakt nejvíce ohrožuje Janu Bobošíkovou, která hrozí soudními tahanicemi.

Bobošíková se bouří proti kontrole prezidentských petic. Hrozí soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Kontrola náhodného vzorku podpisů na petičních listinách prezidentských kandidátů, kteří se spolehli na občanskou nominaci,  prokázala, že se na všech listinách nachází neověřitelné podpisy. Všech osm petic tak vnitro prověří znovu a důkladněji. V krajním případě se může stát, že kandidáty na post hlavy státu zůstanou pouze tři muži spoléhající se na politickou podporu Karel Schwarzenberg (TOP 09), Přemysl Sobotka (ODS) a Jiří Dienstbier (ČSSD). Informuje o tom server iDnes.cz.

Nevíme, jak kontrola probíhá

Další chystanou kontrolou podpisů je nejvíc ohrožena kandidatura předsedkyně -suverenity Jany Bobošíkové, která nasbírat jen 55 tisíc podpisů a pokud úředníci ministerstva vnitra nakonec z její petice odstraní více než pět tisíc neplatných, nesplní zákonné podmínky pro kandidaturu. Sama Bobošíková má však značné pochybnosti o tom, jak kontrola probíhá."My nevíme, jestli se sahá do archů popořadě, nebo někdo vybere deset nejméně čitelných," stěžuje si Bobošíková. Soudní spory by mohly definitivní potvrzení vítěze voleb notně pozdržet.

Ostatní kandidáti nasbírali více podpisů. U Jana Fischera a Miloše Zemana lze kandidaturu pokládat za téměř jistou, neboť oba pánové nasbírali přes 100 tisíc podpisů a neohrozí je ani případné vyškrtnutí několika desítek tisíc jmen. O tom, kdo bude nakonec kandidovat, úředníci ministerstva vnitra definitivně rozhodnou 23. listopadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

20:10 Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

Deklarace o západní civilizaci („Western Civilization Declaration“), zveřejněná 1. října, varuje pře…