Boj proti dezinfu v ČT a ČRo. Na objednávku. Kdo ho tlačí? Teď se zdá, že Piráti

10.07.2024 18:45 | Monitoring

V rámci mediální novely, kterou chce prosadit vláda Petra Fialy, prý stát bude moci objednat ověření faktů a boj s dezinformacemi u veřejnoprávních médií. Tuto novinku do zákona protlačil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Právník a zakladatel institutu Pro Libertate Tomáš Nielsen říká, že se tím kompletuje systém novodobé inkvizice, kdy vláda bude lidem prostřednictvím České televize a Českého rozhlasu oznamovat jedinou státem uznanou pravdu.

Boj proti dezinfu v ČT a ČRo. Na objednávku. Kdo ho tlačí? Teď se zdá, že Piráti
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Ve vládní mediální novele se v připomínkovém řízení objevila novinka, podle níž mají veřejnoprávní média ze zákona bojovat proti dezinformacím. Ve znění současného zákona mají veřejnoprávní média „poskytovat objektivní, ověřené, ve svém celku vyvážené a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů“. Nyní by měl přibýt dodatek o „přispívání k postupu proti dezinformacím při respektování svobody slova“.

Tento dodatek do novely vložilo Ministerstvo kultury vedené Martinem Baxou (ODS), za jeho prosazením ale podle všeho stojí šéf Pirátů Ivan Bartoš. Konkrétní formu boje s dezinformacemi ale novela nevysvětluje.

V programu Pirátů před volbami do Evropského parlamentu byla tato snaha rozvedena. „V široké paletě dostupných veřejných informací je klíčové podporovat ta média a organizace, jejichž hlavním motivem není zisk, ale kvalitně odvedená žurnalistická práce a která zohledňují novinářskou etiku v čele s potvrzováním a ověřováním zdrojů. Výraznými zástupci, kteří takové standardy splňují, jsou i veřejnoprávní média. Ta jsou v ověřování informací mnohdy efektivnější než stát a těší se větší důvěře veřejnosti než politiky řízené resorty. Stát může u kritických témat ověřování faktů poptat právě u nezávislých organizací, které je pak mohou distribuovat dále do informačního prostoru,“ uvádí jeden z bodů programu s tím, že má stát spolupracovat s veřejnoprávními médii.

Ředitele Institutu H21 Adama Růžičku mrzí, že se Pirátská strana vydala směrem potlačování svobody a plurality názorů. „Tak to vypadá, že návrh na nový ‚protidezinformační‘ úkol pro ČT a ČRo pochází od Pirátské strany. Na výšce jsem tuhle partaj měl doopravdy rád a je to velké zklamání. Měl jsem za to, že tam pořád fungují nějaké principy, ale poslední roky mi přijde, že to je velikášský narcismus, a to navíc bez valné erudice,“ myslí si Růžička.

„Takovéto... Jsi mladý a máš pocit, že víš všechno lépe, a proto chceš svobodu, aby ti nikdo nenakazoval, co si máš myslet a co máš dělat. A pak zestárneš a máš pořád pocit, že víš všechno lépe, a dostaneš se k moci, a tak ostatním nakazuješ, co si mají myslet a co mají dělat,“ popisuje změnu Pirátské strany, která se dostala do vlády.

Právník a zakladatel institutu Pro Libertate Tomáš Nielsen je ještě kritičtější a tvrdí, že se tímto naplňují obavy ze státní cenzury. „Systém novodobé inkvizice se začíná uzavírat. Otakar Foltýn a Rada vlády pro paměťovou agendu vytvoří seznam státem uznaných pravd, Česká televize a rozhlas je pak budou šířit za peníze uživatelů internetu. Jen je potřeba dotáhnout sankce pro ty, kdo se oficiální pravdě vzepřou. Jak řekl novodobý Boblig z Edelstadtu: ‚Máte právo na svůj názor, ale nemáte právo na svá fakta.‘ Ať to myslel jakkoliv,“ přidává Nielsem metaforu s nechvalně proslulým českým inkvizitorem z Kladiva na čarodějnice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My Piráti slibujeme, že se občan nedoví nikdy pravdu. Tak slibujeme., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.07.2024 19:29:50

|  8 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…