Boj v TOP 09: Hrabě Czernin udeřil

28.08.2019 13:20 | Zprávy

První místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová v úterý oznámila svou kandidaturu do čela strany. Utká se tak se senátorem Tomášem Czerninem, který svůj zájem o předsednický post ohlásil v červnu, do té doby byl jediným potvrzeným kandidátem na uvolněný post předsedy. „Pekarová Adamová chce ve straně udržet kurz bezčasí. Já nabídnu změnu,“ zahájil Czernin na sociální síti boj o nejvyšší stranickou funkci.

Boj v TOP 09: Hrabě Czernin udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v úterý oznámil, že na podzimním sněmu už nebude usilovat o post šéfa strany. S překvapivým oznámením přišla v úterý současná místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když před kamerami České televize sdělila, že o tento post má v plánu se „porvat“. Ještě před prázdninami přitom takový zájem odmítala.

Senátora Tomáš Czernin tak musí čelit konkurenci. Kandidatura Markéty Pekarové Adamové na předsedkyni TOP 09 je s ohledem na skutečnost, jak kategoricky ji ještě před dvěma měsíci odmítala, pro něj také trochu překvapením. Je podle jeho slov však dobře, že se situace před volebním sněmem stala velmi přehlednou.

„Kolegyně Pekarová Adamová chce ve straně udržet dosavadní kurz současného bezčasí, zatímco já nabízím změnu,“ zdůrazňuje své kvality Czernin, který je přesvědčený, že si delegáti vyberou správně. Věří také tomu, že je tento sněm nerozdělí. „Věřím, že spolu budeme úzce spolupracovat,“ podotýká ve svém facebookovém příspěvku. Do čela TOP 09 jej podporují i zakladatelé strany Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem.

„Rozhodla jsem se kandidovat na předsedkyni TOP 09. Chci se o ten úspěch porvat,“ sdělila Pekarová Adamová odhodlaně v úterním pořadu Interview na ČT24 k otázce, kdo bude v TOP 09 novým předsedou. Dodala, že strana nutně potřebuje restart. „Restart je v tom, že do toho vložím novou energii, já ji v sobě mám a restart chci provést. Chci, abychom byli dostatečně sebevědomí, říkali věci jasně a byli čitelní,“ doplnila.

Základní priority jsou pro Pekarovou Adamovou ochrana životních zdrojů, ukotvení v Evropské unii a návrat k tradičním stranám. Zmínila i další důležité oblasti, jimiž jsou pro ni vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby.

Současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil však prohlásil, že si myslí, že on restart už udělal. „Tak to bude restart po restartu? Nic nového zatím nevidím,“ namítl smějící se moderátor. „Zanedbali jsme komunikaci napřímo v regionech, musíme být mezi lidmi a hovořit s nimi o věcech. Nejsem spasitel, chci vést tým, který tohle vše chce udělat,“ sdělila s tím, že kontakt face to face podle ní funguje absolutně nejlépe.

„Po letech jsem dospěla k rozhodnutí, že už se na tento post cítím, mám už nasbírané zkušenosti,“ řekla Pekarová Adamová závěrem ke svým ambicím. Volební sněm TOP 09 se bude konat 23. a 24. listopadu. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…