ČNB chce historicky nejnižší úrokovou sazbou pomoct ekonomice

02.11.2012 10:03 | Zprávy

Rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek nechala klesnout úrokové sazby na 0.05 procent. Toto snížení obvykle znamená zlevnění úroků u úvěrů a hypoték, podle ekonomů ale bude vliv tentokrát jen minimální. Napsal deník MF Dnes.

ČNB chce historicky nejnižší úrokovou sazbou pomoct ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

ČNB už v září snížila sazby na rekordní minimum. Teď je tedy prostor k dalšímu propadu velmi malý. Současnou hodnotu lze podle deníku označit za technickou nulu.

Zdraží se nákupy v zahraničí, ale mohla by stoupnout poptávka po českém zboží

Jedná se také o vzkaz investorům, že centrální banka nevěří domácí ekonomice a chce, aby se začali zbavovat české měny. Následkem by bylo zdražení veškerého dováženého zboží i nákupů v cizině. Mohly by stoupnout i ceny pohonných hmot.

Na druhé straně by mohla stoupnout poptávka po českých výrobcích v cizině. Na exportu je totiž ekonomika České republiky závislá, připomíná MF Dnes.

Uvažovali jsme o úplné nule, ale přistoupili jsme jen na 0,05

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera se původně uvažovalo o snížení sazby na úplnou nulu. Proto se také ve čtvrtek o hodinu zpozdila tisková konference, na které měli bankéři své konečné rozhodnutí oznámit.

„Trošičku nás zdrželo, že jsme si nechali udělat poslední revizi zákonných norem, a to, jak pracují s nulou. Nakonec jsme se ale pro jistotu přiklonili k nule technické,“ vysvětlil Singer MfD.

ČNB už sazby víc snižovat nemůže

Nízké úrokové sazby mají zůstat po delší dobu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků. Snižování sazby obvykle způsobí pokles úroků z vkladů, to pak vyvolá větší utrácení firem a domácností, čímž se rozhýbe zabrzděná ekonomika.

ČNB teď ale vyčerpala svůj hlavní nástroj na ovlivnění ekonomiky. Zbývají jí intervence na devizovém trhu, k čemuž došlo naposledy před 10 lety, kdy příliš rychle posiloval kurz koruny a ohrožoval vývoj české ekonomiky.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ficův vzkaz Ukrajině: „Proboha, přestaňte se, Slované, na té Ukrajině navzájem zabíjet jen proto, že si to Západ přeje.“

20:25 Ficův vzkaz Ukrajině: „Proboha, přestaňte se, Slované, na té Ukrajině navzájem zabíjet jen proto, že si to Západ přeje.“

„Proboha, přestaňte se, Slované, na té Ukrajině navzájem zabíjet jen proto, že si to Západ přeje,“ v…