Chce znovu šéfovat Evropské komisi. Ale teď prohrála soud kvůli vakcínám

17.07.2024 13:55 | Zprávy

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku vynesl rozsudek, podle nějž porušila Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové právo EU tím, že utajila informace o zakázkách na vakcíny proti koronavirům v hodnotě několika miliard eur. Rozhodnutí přišlo den před hlasováním poslanců Evropského parlamentu o nominaci von der Leyenové na vedení komise po další čtyři roky.

Chce znovu šéfovat Evropské komisi. Ale teď prohrála soud kvůli vakcínám
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Podle rozsudku Evropského soudního dvora porušila Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové právo EU tím, že utajila informace o zakázkách na vakcíny proti covidu-19 v hodnotě několika miliard eur. Soudci v Lucemburku rozhodli, že bruselský orgán neposkytl dostatečný přístup k dokumentům, zejména pokud jde o možné střety zájmů a pravidla pro odškodnění výrobců vakcín. Zakázkami se zabývá také Úřad evropského veřejného žalobce.

Během pandemie v letech 2020 a 2021 Evropská komise jménem členských států vyjednala a uzavřela smlouvy s farmaceutickými společnostmi na stovky milionů dávek vakcín. Tento postup byl opakovaně kritizován, protože smlouvy byly zveřejňovány jen částečně a navíc docházelo ke zpoždění dodávek.

V roce 2021 požádali o přístup ke smlouvám poslanci Evropského parlamentu a soukromé osoby. Evropská komise vedená Ursulou von der Leyenovou však tento přístup umožnila pouze částečně. Poslanci a soukromé osoby proto podali žalobu a nyní jim soud dal za pravdu.

Soud podle německého deníku Die Welt kritizoval skutečnost, že komise dostatečně nezdůvodnila, proč by rozsáhlý přístup k doložkám o pravidlech pro odškodnění poškodil obchodní zájmy společností. Komise rovněž odmítla přístup k dokumentům s odkazem na ochranu soukromí osob. Žalobci však řádně prokázali zvláštní účel veřejného zájmu na zveřejnění údajů.

Rozsudek přichází den před hlasováním v Evropském parlamentu o druhém funkčním období Ursuly von der Leyenové ve funkci předsedkyně komise. Von der Leyenová potřebuje hlasy 361 poslanců, například většina českých europoslanců předem avizovala, že Leyenovou nepodpoří.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podporovat Vonleynovic klan je budoucnost každého poslance, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 17.07.2024 14:09:02
kdo by si nezvolil šéfku, které všechno projde u soudů? I miliardové naprosto neprůhledné kšefty?! Po takové šéfové baží všichni zúčastnění! Vždycky se najdou drobečky nebo i sousto ze stolu s hostinou za miliardy! Například placení F-35 bombardérů jaké svět neviděl? Pro pár tisíc ti krke zakroutí kdejaký feťák. Pro pár milionů se můžeš cáchat v Karibiku a plat poteče z Brusele.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…