Děkujeme, pane Bakalo. Miliardář je hlavním sponzorem nového fóra maďarské opozice

22.09.2020 7:21 | Zprávy

Podnikatel Zdeněk Bakala se prostřednictvím jím vlastněného vydavatelství Economia rozhodl podpořit maďarský zpravodajský web Telex.hu, jenž je tvořen z bývalých členů opozičně zaměřeného portálu Index.hu, kteří odešli kvůli údajnému nátlaku z vládních kruhů kabinetu Viktora Orbána. Bakala má být „ohroženou svobodou projevu a médií v Maďarsku“ znepokojen a na rozjezd maďarskému médiu přispěl částkou ve výši 200 tisíc eur, v přepočtu přes 5,4 milionu korun.

Děkujeme, pane Bakalo. Miliardář je hlavním sponzorem nového fóra maďarské opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Management vydavatelství Economia spolu s jeho vlastníkem Zdeňkem Bakalou podporují nově vzniklé maďarské médium s tím, že má jít o pomoc, aby žurnalisté mohli pokračovat v „kvalitní nezávislé žurnalistice“.

Telex.hu vznikl zejména spojením některých bývalých redaktorů opozičně zaměřeného portálu Index.hu. Z toho novináři odešli v červenci, když jim vedení nevyhovělo v požadavku, aby povolalo zpět do funkce šéfredaktora Szabolcse Dulla. Ten podle svého vyjádření server kritický vůči premiérovi Viktoru Orbánovi hájil před pokusy o nátlak.

Tři vedoucí pracovníci a zhruba šedesátka novinářů si stěžovala už od roku 2018, kdy podle nich po změně majitele společnosti, která má na serveru na starosti prodej reklamního prostoru, začala být ohrožena jejich schopnost informovat o dění v zemi nezávisle. Poloviční podíl ve firmě kontrolující reklamní příjmy portálu totiž tehdy získal Miklós Vaszily, podnikatel s blízkými vazbami na vládní stranu Fidesz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…