Dělba křesel v Bruselu. Tři ženy a socialista. Meloniová hází do návrhu vidle

27.06.2024 18:18 | Monitoring

Lídři zemí Evropské unie dnes v Bruselu jednají o rozdělení nejvyšších postů v rámci unijního bloku.

Dělba křesel v Bruselu. Tři ženy a socialista. Meloniová hází do návrhu vidle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Vedoucí představitelé členských států se ve čtvrtek vrátili do Bruselu, aby jednali o tom, koho chtějí do čela hlavních institucí EU. Minulý týden se na finálních jménech nedohodli, i kvůli kritice ze strany Meloniové nebo maďarského premiéra Viktora Orbána se očekává „dlouhá noc“.

Už začátkem týdne se zástupci nejsilnějších centristických frakcí dohodli na podpoře Ursuly von der Leyenové k opětovnému zvolení šéfkou Evropské komise, do čela Evropské rady má našlápnuto portugalský expremiér António Costa, který v roce 2019 skončil kvůli korupci a novou šéfkou unijní diplomacie se nejspíš stane estonská premiérka Kaja Kallasová.

Italská premiérka Giorgia Meloniová ale zuří, že dohoda vznikla. aniž by se kdokoliv a cokoliv ptal konzervativní frakce ECR. Frakce konzervativců nebyla k jednání přizvána, ačkoliv je aktuálně třetí největší frakcí v Evropském parlamentu.

„Je neskutečné, že názory všech evropských voličů nebyly vzaty v úvahu. Jsou tací, kteří tvrdí, že občané nejsou dostatečně moudří, aby přijímali určitá rozhodnutí, a že oligarchie je jedinou přijatelnou formou demokracie, ale já s tím nesouhlasím,“ uvedla Meloniová podle bruselského listu Politico.

Meloniová poukázala na to, že její skupina je v současné době třetí největší v 720členném Evropském parlamentu, čímž se dostala před liberály.

Hněv italské premiérky se snažili utišit například polský premiér Donald Tusk, který prohlásil, že „nikdo si neváží premiérky Giorgie Meloniové a Itálie více než on“, a dodal, že „bez Itálie není Evropy“.

Tusk zdůraznil, že skutečnost, že se tři hlavní politické frakce Evropského parlamentu (mezi nimiž ovšem není ECR) začátkem tohoto týdne dohodly na obsazení nejvyšších pozic, je jen usnadněním finálních rozhovorů. „Někdy potřebujeme konkrétní politickou platformu, abychom proces usnadnili,“ dodal s tím, že konečné rozhodnutí musí učinit všech 27 lídrů EU.

Vášně se snažil mírnit i německý kancléř Olaf Scholz. „Dosáhli jsme v této věci politického porozumění. Ale jde pouze o jedno stanovisko. Budeme o tom pečlivě a spravedlivě diskutovat. Všech 27 je stejně důležitých. A to je důležité i pro mě,“ uvedl Scholz.

„Usnadnili jsme si však dosažení rozhodnutí, protože Evropská rada musí také předložit návrh, který může počítat s většinou v parlamentu,“ dodal Scholz.

A podobná slova volil i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Nikdy jsme neměli v úmyslu někoho vyloučit nebo urazit. Osobně si velmi vážím italské premiérky Giorgie Meloniové... Jsem si jist, že se všemi těmito otázkami a obavami budeme zabývat v rámci diskusí, které povedeme,“ prohlásil s tím, že diskuse o nejvyšších pracovních místech „není uzavřenou procedurou“, ale tři politické rodiny diskutovaly a vypracovaly návrh.

„Je to návrh, který odráží většinu členů Rady,“ řekl a dodal, že rozhodnutí je na Evropské radě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Královna korupce von Lejno, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYchtyl , 27.06.2024 18:47:06
(jejíž manžel dostal jako "poradce" Pfizeru 800 milionů dolarů) opět v čele EK? Bez vědomí třetího nejsilnějšího uskupení? Tolik o demokracii a transparentnosti EU... :(((

|  10 |  0

Další články z rubriky

Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

14:28 Karlovy Vary. Festival filmů, ale horor je jinde. 95 Kč za malé pivo, 690 Kč za řízek

I letos se do Karlových Varů sjeli příznivci filmů ze všech koutů České republiky. Již 58. ročník MF…