Dnes se rozhodne. Leyenová má poslední šanci přesvědčit europoslance

18.07.2024 8:30 | Zprávy

Někdejší německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová se bude ucházet o znovuzvolení do čela Evropské komise. Má poslední šanci přesvědčit europoslance, aby jí odklepli druhé funkční období v pozici předsedkyně komise. Na cestě k obhajobě podle deníku Bild čeká na Leyenovou pět pastí. Jednou z nich jsou lidovci, kteří radši odletí na dovolenou, druhou jsou liberálové, kteří chtějí omezit Green Deal a třetí pastí jdou Zelení, kteří chtějí Green Deal ještě rozšířit.

Dnes se rozhodne. Leyenová má poslední šanci přesvědčit europoslance
Foto: Repro Twitter
Popisek: Výrok Ursuly von der Leyenové o ukrajinských ztrátách

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová by ráda zůstala ve funkci a hodlá v tomto smyslu oslovit europoslance. Německá veřejnoprávní televize ZDF upozornila, že nemá zvolení jisté. „Dokáže to? Nebo selže v posledních metrech?“ zeptala se veřejnoprávní televize.

Ursula von de Leyenová promluví k europoslancům ve čtvrtek dopoledne. Později odpoledne bude o jejím osudu rozhodovat 720 poslanců. Pokud chce Ursula von der Lyenová ve funkci zůstat, bude muset přesvědčit nadpoloviční většinu.

ZDF upozornila, že německá politička bude mít „poslední šanci“ přesvědčit poslance o svých přednostech. Skupina šéfů států a vlád EU ji již nominovala na druhé funkční období předsedkyně Evropské komise, ale konečné slovo má Evropský parlament.

„Má jen jeden pokus, jedno kolo hlasování ve štrasburském parlamentu,“ napsal k tomu Bild, jenž vykreslil odpolední hlasování o Ursule von der Leyenové jako „politický thriller roku“.

„Situace je pro von der Leyenovou nepříjemná, zejména kvůli většině v novém Evropském parlamentu. Středopravicová aliance EPP (Evropská lidová strana), jejíž součástí jsou i CDU a CSU, jasně vyhrála na začátku června evropské volby a obsazuje v novém parlamentu 188 křesel. K potřebné většině je však potřeba téměř dvojnásobek hlasů. Ty by měly být získány prostřednictvím neformální koalice s evropskými sociálními demokraty a liberály a také prostřednictvím podstatných závazků vůči Zeleným,“ uvedla ZDF.

Von der Leyenová se opakovaně postavila za prosazování Green Dealu. A pokud by od něj aspoň částečně ustoupila a usilovala o zrušení zákazu výroby spalovacích motorů po roce 2035, hrozilo by jí, že o podporu Zelených přijde.

Hlasování je tajné. Pokud by von der Leyenová neuspěla, rozběhnou se zákulisní jednání.

Situace Leyenové je o to složitější, že musí čelit rozhodnutí soudu, že její komise udělala chybu, když utajovala informace o nákupech vakcín proti covidu.

Podle serveru deníku Bild na cestě za obhajobou čeká 5 pastí.

Je patrné, že evropští lidovci, socialisté a Zelení mají většinu hlasů a několik lidí v tomto táboře by si mohlo říct, že na jejich hlasu vlastně nezáleží. A pokud takovýmto způsobem situaci zhodnotí víc europoslanců, Leyenová může hlasování prohrát. Druhou možností je, že někteří europoslanci z koalice stojící za Leyenovou vyhodnotí, že nejenže na jejich hlasu nezáleží, ale řeknou si, že na něm záleží a budou hlasovat aktivně proti ní, protože ji budou chtít dostat z postu šéfky komise.

Třetí past se podle Bildu skrývá v náladách liberální frakce Renew, protože jde o frakci, která ve volbách do Evropského parlamentu prohrála. A svou frustraci z prohry mohou dát tzv. sežrat Leyenové.  

„Pokud von der Leyenová nevyloučí další společné zadlužování EU, nestáhne svůj zákaz výroby spalovacích motorů, zaručí znatelně více snížení byrokracie a výrazně důslednější ochranu právního státu, jako předsedkyně komise nepřipadá v úvahu,“ řekl liberální poslanec z německé FDP Moritz Körner.

Totéž se dá říct i o Zelených. I ti ve volbách prohráli a mohou se v hořkosti od Leyenové odvrátit. „Řada Zelených v úterý odmítla hlasovat pro předsedkyni parlamentu Robertu Metsolovou (EPP),“ upozornil Bild.

A past pátá a poslední? Podle Bildu může hodně europoslanců myslet na blížící se víkend či na 1 dovolenou a odletí domů či k moři dřív, než bude Leyenová potvrzena ve funkci šéfky komise na dalších 5 let.

Také zpravodajský pořad Tagesschau německé veřejnoprávní ARD zdůrazňuje především to, že Leyenová má jednu jedinou šanci na obhajobu mandátu. Jedno jediné hlasování. Pro reparát není prostor.

Zelení dali jasně najevo, že Leyenová může počítat s jejich hlasy jen pokud bude dál jasně stát za Green Dealem. Nebude ho omezovat a naopak ho rozšíří.

„Konkrétně to znamená navrhnout klimatický cíl snížení emisí oxidu uhličitého o 90 % do roku 2040, k čemuž vyzývá i vědecká komunita,“ řekl poslanec Zelených a mluvčí klimatické politiky Michael Bloss bruselskému studiu ARD.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …