Do sídla KSČM přiletěly dýmovnice. Stopa k motorkářům, se kterými jezdil Pavel

21.09.2024 20:04 | Monitoring

Skupina motorkářů před sídlem Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) v pražské ulici Politických vězňů podle policie po skončení voleb odpálila několik dýmovnic. Dle reportéra Českého rozhlasu Ľubomíra Smatany si svědkyně útoku na centrálu KSČM povšimla, že měl mít jeden z motorkářů na bundě logo skupiny Havloids Memorial Club. Právě k jedné z akcí této skupiny se nedávno připojil též prezident Petr Pavel.

Do sídla KSČM přiletěly dýmovnice. Stopa k motorkářům, se kterými jezdil Pavel
Foto: Hana Brožková
Popisek: Motorkáři skupiny Havloids memorial club na květnovém protestu proti podpisu česko-americké smlouvy o obranné spolupráci

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 7504 lidí
O činu informovala v sobotu odpoledne policie, dle níž skupina motorkářů přijela před sídlo KSČM v ulici Politických vězňů v Praze 1 po skončení voleb a na ulici odpálila několik dýmovnic.

„Nikdo nebyl zraněn, věcí se budeme zabývat a následně určíme právní kvalifikaci,“ uvedli policisté.

O výpadu útočníků před budovou informoval též mluvčí KSČM a Stačilo! Roman Roun. ČT24 informuje, že dle Rouna skupina lidí vhodila červené dýmovnice přímo do vchodu stranického sídla a odnést útok měla nejenom samotná budova a okolní prostranství, ale též obchod, který je součástí objektu.

Český rozhlas píše, že Roun sdělil, že útočící lidé na sobě měli trička s podobiznou Václava Havla.

Podle mluvčího strany šlo o „vyvrcholení antikampaně“, která dle jeho mínění byla proti komunistům před volbami vedena. „Byly nám strhávány billboardy, byly postříkávány sprejem a tak dále,“ jmenoval a dodal, že se koalice Stačilo! ani Komunistická strana Čech a Moravy „za celou kampaň nepodílela na žádném ničení propagačních materiálů konkurenčních stran“. „Jedeme čistou politiku a vyzýváme k tomu i ostatní strany a příznivce,“ pronesl dle serveru iDnes.cz.

Slova Rouna o útočnících oblečených do triček s podobiznou bývalého prezidenta Václava Havla mají potvrzovat i někteří svědkové události. Podle reportéra Českého rozhlasu Ľubomíra Smatany si svědkyně útoku na centrálu KSČM povšimla, že měl mít jeden z motorkářů házející dýmovnice na bundě logo Havloids Memorial Club. „Minule se k podobné akci s jistým prodlením klub přihlásil,“ upozornil reportér ČRo.

Motorkářská skupina, která se často odvolává na prvního polistopadového prezidenta Václava Havla a sdílí jeho fotografie, v posledních dnech na sociálních sítích sdílí fotografie představitelů koalice Stačilo!, vyobrazující je „bez mozku“.

Skupina o sobě dala také slyšet letos v květnu, kdy narušila protest proti obranné dohodě mezi USA a Českem na Malostranském náměstí. Akce, kterou svolali komunisté, tehdy začala poklidně, avšak posléze přímo na náměstí přijelo několik motorkářů Havloids Memorial Club s americkými vlajkami a kvůli vzájemnému napadání a potyčkám musel začít zasahovat antikonfliktní tým.

K jedné z nedávných akcí této skupiny se rovněž připojil prezident Petr Pavel. Stalo se tak na konci srpna na festivalu All American Fest, kde si prezident v triku s logem Harley-Davidson střihl i slavnostní zahájení a přítomným sdělil, že je potěšen, že mohl dorazit.

Po úvodních slovech se Pavel vydal mezi lidi a cestou zamířil přímo ke stánku Havloids Memorial Club, kde si zkusil právě disciplínu v podobě hodu „Jakešem do koše“. Prezident obdržel tři výtisky knihy „Miloš Jakeš – Příběh komunisty“ z roku 2019 a následně předvedl, jak umí mířit, když se je snažil vhodit do pár metrů vzdáleného rudého plastového košíku.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Poté se předklonil k hodu a před stánkem s nápisem „pravda, láska, benzín“ začal s házením knihou. „Jóóó! Hezky!“ ozvalo se od motorkářů poté, co Pavel trefil. Jakeš letěl do koše i napodruhé a ani při třetím hodu prezident plastový koš neminul.

Zatímco v době Jakešova působení v čele strany se Pavel připravoval na profesní dráhu ve vojenském zpravodajství a na možný útok na pozice NATO, na sobotní akci „Jakešem házel do koše“.


Prezidenta Petra Pavla skupina Havloids Memorial Club podporuje dlouhodobě a již před jeho nástupem do úřadu mu kupříkladu předala grafiku od Mikoláše Alše s básní Svatopluka Čecha ‚Nevěřme nikomu‘.

Během prezidentského období Miloše Zemana pak ve směru k Pražskému hradu motorkáři vysílali dosti odlišné signály:

Kromě podpory prezidenta Petra Pavla se skupina hrdě hlásí též k pomoci Ruskem napadené Ukrajiny či k veřejnoprávní České televizi.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 41 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…