Dobeš chce dát 100 tisíc studentům, které vyloučili za komunismu

19.11.2011 8:27 | Zprávy

Až stovky studentů za minulého režimu museli opustit školy kvůli názorům svých rodičů nebo vlastních. Na začátku 90. let proto mohli žádat o kompenzaci v rámci mimosoudních rehabilitací. Ministr školství Josef Dobeš (VV) jim teď navíc dá 100 tisíc korun. Informuje deník Právo.

Dobeš chce dát 100 tisíc studentům, které vyloučili za komunismu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Studenti, které stihly nejtvrdší represe v letech 1948 až 1956, už mohou o kompenzaci žádat. Čas mají ale jen do konce letošního roku. Umožňuje jim o nařízení vlády z roku 2009, prosadila ho tehdejší ministryně úřednické vlády Miroslava Kopicová poté, co ve sněmovně dvakrát neprošel návrh podobného zákona.

V současnosti se o kompenzace přihlásilo dvakrát víc lidí, než se počítalo

Na ministerstvo školství zatím dorazilo 1149 žádostí. Přihlásilo se prý dvakrát víc lidí, než se počítalo. Uspělo 994 žadatelů a místo původních 25 milionů se vyplatilo 90,5 milionu korun, píše deník Právo.

Dobešův nový plán počítá s vyplacením dalších 140 milionů korun. Ve skutečnosti se to ale může znovu zvýšit, třeba až na 338 milionů. V letech 1956 až 1989 bylo ze studia vyloučeno kolem 1400 studentů. Často nebude snadné určit důvody vyloučení ze studia, mimo jiné i proto, že neexistuje dokumentace o vyhozených studentech.

Vyloučeným studentům by se mělo umožnit dostudovat a starším dorovnat důchod

Problémy očekává také místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Nařízení se ho nebude týkat, i když jako syn známého disidenta nemohl studovat práva a dostal se jen na strojní fakultu. Na práva se ale přihlásil ještě v prosinci roku 1989.

„Těžko hodnotit, neznám podrobnosti, ale vím, že se to nebude týkat jen starých lidí. My jsme ještě týden před listopadem 1989 pořádali happening před pedagogickou fakultou, odkud chtěli vyloučit několik studentů za účast na demonstracích," řekl Dienstbier Právu.

Podle něj by bylo lepší umožnit lidem dostudovat a u starších postupovat jako v zákonu o třetím odboji, kdy se dorovnává důchod na průměrnou výši.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…