Dva měsíce eDoklady běžely bez registrace. Advokát Nielsen: Ponesou odpovědnost?

18.09.2024 16:57 | Komentář

„Ponese někdo odpovědnost?“ ptá se advokát Tomáš Nielsen. Jde o službu eDoklady. Služba totiž byla spuštěna dva měsíce předtím, než poskytovatel získal všechna náležitá povolení spojená s důvěrnými informacemi.

Dva měsíce eDoklady běžely bez registrace. Advokát Nielsen: Ponesou odpovědnost?
Foto: Archiv Tomáše Nielsena
Popisek: Advokát, zakladatel Zdravého fóra Tomáš Nielsen

Otazníky kolem digitalizace. Byly eDoklady v provozu nezákonně?

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 4480 lidí
Letos v lednu byly s velkou slávou spuštěny eDoklady, mobilní aplikace, která umožňuje přímo v telefonu ukládat a používat elektronické verze osobních dokladů, jako je občanský nebo řidičský průkaz. Provozuje ji Digitální a informační agentura (DIA) ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Existují ale vážné pochybnosti o tom, zda poskytovatel této digitální služby při jejím provozu nepostupoval v rozporu se zákonem, a zda tím neohrozil bezpečnost osobních údajů občanů České republiky.

Podle zákona o informačních systémech veřejné správy se poskytovatelé cloudových služeb musí před zahájením provozu zapsat do Katalogu cloud computingu. Jde o seznam, který spravuje Digitální a informační agentura. Zápisem do katalogu poskytovatelé v podstatě potvrzují, že jejich služby splňují přísné bezpečnostní a provozní standardy. Což je v případě aplikace, na níž běží například tzv. „elektronická občanka“, která shromažďuje velice citlivé osobní údaje, zcela zásadní požadavek.

NAKIT, který měl být provozem eDokladů pověřen, byl do katalogu zapsán jako poskytovatel cloud computingu až 22. března 2024, tedy více než dva měsíce po spuštění aplikace. Nabídka služeb byla zapsána dokonce ještě později, až 6. srpna.

Je tak naprosto legitimní se ptát, zda byly eDoklady do doby zápisu poskytovatele a nabídky do katalogu provozovány v souladu se zákonem. Zda při jejich spuštění někdo vůbec ověřoval, jestli splňují přísná technická, bezpečnostní a další pravidla. Pravidla, stanovená proto, aby občané mohli věřit zárukám za bezpečnost svých dat.

Ponese někdo odpovědnost?

Uvedený problém má i velice závažný obecný rozměr. Digitální a informační agentura je (nejen) podle místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) klíčovým hráčem v oblasti digitalizace veřejné správy. Zápisu do katalogu cloud computingu předchází proces kontroly bezpečnosti, technické způsobilosti i dalších aspektů služeb nabízených veřejné správě. Pokud DIA i NAKIT umožnily užívání aplikace eDoklady předtím, než tento proces proběhl, mohly tím ohrozit bezpečnost osobních údajů obrovské skupiny občanů.

Vzhledem k tomu, že tato aplikace spravuje citlivé osobní údaje, je zajištění bezpečnosti a souladu s právními předpisy zcela zásadní. Nedodržení stanovených požadavků by mohlo vést k právním postihům a především k dalšímu snížení již tak narušené důvěry veřejnosti v digitalizaci služeb veřejné moci. Je tedy nyní namístě, aby se příslušné kontrolní orgány začaly zabývat otázkou, zda v případě eDokladů nedošlo k porušení zákona, zda nebyly ohroženy nebo dokonce zneužity údaje občanů. A zjistí-li, že ano, je nutné vyvodit konkrétní odpovědnost. V případě, že k porušení zákona došlo, by jistě rovněž stálo za to prověřit, zda jsou eDoklady jen výjimkou, nebo se nedodržování stanovených postupů stalo již v DIA pravidlem.  

Tomáš Nielsen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Nielsen

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 13 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…